Китай няма да си поставя цели за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) тази година, заяви в работния си отчет китайският премиер Ли Къцян в началото на годишната парламентарна сесия в Пекин, съобщи Ройтерс.

Това е първият път, в който Китай не обявява цел за растежа на БВП от 1990 г. насам.

Китайската икономика се сви с 6,8 процента през първото тримесечие на годината в резултат на епидемията от новия коронавирус, която парализира производството и удари потреблението.

"Това е така, защото страната ни ще се сблъска с фактори, които е трудно да се предвидят в развитието й поради голямата несигурност по отношение на пандемията Covid-19 и световната икономическа и търговска среда", заяви премиерът Ли.

В отчета си Ли Къцян се ангажира да засили инвестициите и финансирането, за да подкрепи икономиката на страната.

Пред парламента китайският премиер каза, че прогнозираният бюджетен дефицит тази година ще бъде "поне" 3,6 процента от БВП спрямо 2,8 процента през 2019 г.

Разходите за отбрана ще нараснат с 6,6 процента спрямо миналата година.

Ли Къцян се ангажира още Китай да работи заедно със САЩ за реализирането на първия етап от икономическото и търговско споразумение между двете страни.

Китайските лидери обещават да засилят стимулите за опустошената от епидемията икономика сред увеличаващи се опасения, че загубените работни места могат да застрашат социалната стабилност.

В същото време се появи поредният повод за напрежение между САЩ и Китай.

Китайски представители заявиха вчера, че се планира приемането на нов закон за защита на националната сигурност в Хонконг като реакция след миналогодишните продемократични протести. Законът забранява държавната измяна, размириците и подбудителството към сепаратизъм в Хонконг. На практика се слага край на принципа "една държава, две системи", въведен след предаването на Хонконг от Великобритания през 1997 година. Очакваше се градът да разполага с висока степен на автономия до 2047 г., но сега Китай предприема действия за налагане на пълен контрол.

В отговор американският президент Доналд Тръмп каза, че САЩ ще реагират "много силно" на тези планове, а Държавният департамент предупреди Китай да не приема законодателство, което ще ограничи автономията и специалния статут на китайския район.

Американски сенатори от Републиканската и от Демократическата партия заявиха междувременно, че ще внесат законодателни предложения за налагане на санкции срещу китайски официални представители във връзка с подготвяния от Пекин нов закон, съобщи Ройтерс.

Законопроектът ще бъде внесен от републиканския сенатор Пат Туми и от демократа Крис Ван Холън. С него ще бъдат наложени санкции и срещу банки, които си сътрудничат с организации, за които е установено, че нарушават закона за автономията на Хонконг.