След САЩ и Европа се кани да преосмисли отношенията си с Китай, както политически, така и икономически. Възможно е ЕС да наложи ограничения на китайски компании - на лесния и евтин приток на капитал от азиатската страна.

От месец САЩ и Китай - двете най-големи икономически сили в света, не спират да си разменят удари и хапливи коментари във връзка с пандемията. В последните дни те започнаха да измерват финансовия си принос в световните организации - ООН като цяло и СЗО. В поредния епизод от сериала американският президент Доналд Тръмп заплаши да наложи нови мита на китайските продукти, а в отговор китайският дипломатически представител в ООН обвини САЩ, че подкопават глобалната икономика чрез издигане на търговски бариери.

Ще спре ли евтиното поглъщане

Европейският съюз трябва да наложи временна забрана на компании от Китай да придобиват европейски компании, които понастоящем са обезценени или имат проблеми с бизнеса заради коронавируса. Това заяви председателят на групата депутати в ЕП от най-големия политически блок в съюза - десноцентристката ЕНП Манфред Вебер в интервю за "Велт ам зонтаг".

Видният германски консерватор отбеляза, че ставаме свидетели как китайски компании, отчасти финансирани от държавата, засилват опитите си "да придобият евтино европейски фирми или такива, които изпитват икономически трудности заради кризата с коронавируса". По тази причина ЕС трябва да реагира по координиран начин и да сложи край на "китайския шопинг тур", като наложи 12-месечен мораториум върху продажбата на европейски компании, докато приключи коронавирусната криза.

"Трябва да се защитим", подчерта Вебер и допълни, че Китай е "стратегически конкурент на Европа с авторитарен модел на управление, който иска да увеличи мощта си и да измести Съединените щати като водеща сила".

Пекин цензурира ЕС...

Делегацията на ЕС в Китай се съгласи в китайските медии да бъде публикувана позиция на европейските посланици в цензуриран от Пекин вид.

Цензурираната статия е била написана по повод 45-ата годишнина на дипломатическите отношения между ЕС и Китай. Тя е публикувана в англоезичния в. "Чайна дейли" с премахнато изречение, свързано с появата на новия коронавирус в Китай, откъдето той плъзна по цял свят.

Фразата е била заличена по настояване на китайското външно министерство, призна ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

Ще се получи ли колективната дисциплина към Китай

След признанието си Борел написа статия във френския в. "Монд", в която призова европейците "да поддържат необходимата колективна дисциплина" по отношение на Китай. Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността определи тази азиатска страна като "систематичен съперник в популяризирането на други модели на управление".

Борел, чиято страна Испания, подобно на САЩ, страда силно от пандемията, вече призова за независимо научно разследване на произхода на коронавируса.

Отношенията на ЕС с Китай са толкова многообразни, че подходът ни не може да бъде едностранен, отбеляза Борел в публикация от тези дни във френския в. "Монд". В статията си дипломат номер 1 на ЕС отбелязва, че Китай е партньор, но и икономически конкурент в надпреварата за технологично господство и систематичен съперник в популяризирането на други модели на управление.

Нещо повече, пише Борел, Китай не се колебае понякога да се заиграва с разногласията в ЕС по отношение връзките с азиатската страна. Несъмнено е обаче, че от нас, европейците, зависи да поддържаме нужната колективна дисциплина, допълва той.

Борел отбелязва и различните подходи, които имат ЕС и Китай: към универсалността и неделимостта на човешките права, за Конвенцията на ООН за морското право или за напрежението в Южнокитайско море; в киберсферата или позицията на Пекин, фокусирана върху държавата. За разлика от многонационалния подход на ЕС, основаващ се върху зачитането на основните права и свободи.

Заедно с това Борел подчертава и самоизтъкването като китайски модел на поведение.

Промените в отношенията между ЕС и Китай се ускориха след появата на коронавируса. В началото, когато китайските болници бяха претоварени, ЕС без много шум осигури значителна помощ. По-късно, когато Европа се превърна в епицентър на пандемията, Китай пращаше количества медицински средства, но така, че цял свят да научи за това, припомни шефът на европейската дипломация.

Най-важното е всички ние да проявяваме взаимна подкрепа и международна солидарност, като наред с това избягваме политизирането на спешното оказване на медицинско съдействие, заключава Жозеп Борел.

Обединеното кралство "бие шута" на Пекин

Най-голяма промяна в отношението към Китай показва Великобритания, най-близкият съюзник на САЩ. През януари правителството на Борис Джонсън реши да позволи на китайския телекомуникационен гигант Хуауей да участва в изграждането на британската телекомуникационна инфраструктура от ново поколение. Според депутата от консервативната партия Тобаяс Елууд, председател на парламентарната комисия по отбраната, в момента това решение се преразглежда, както и цялостният подход на Лондон към Пекин. Причината е в поведението на Китай по време на коронавирусната криза.

"Трябва да променим отношенията си с Китай. Те не показват интерес към това да поемат отговорностите на една суперсила", заявява Елууд.