Сенатът на САЩ прие закон, който ще засили надзора над чуждестранни компании, регистрирани на американската фондова борса и може да доведе до премахване на регистрациите на някои фирми, предадоха световните агенции.

Сенатор Джон Кенеди от щата Луизиана, един от политиците, подкрепили активно законопроекта, заяви тази седмица, че новият закон е насочен към Китай и цели "да им попречи да мамят" на американските фондови пазари.

Предложението идва на живот на фона на растящото напрежение между САЩ и Китай във връзка с пандемията от COVID-19 и след счетоводния скандал с китайската компания, листвана в САЩ "Лукин" (Luckin Coffee).

Законопроектът беше внесен миналата година и беше подкрепен и от двете партии, без възражения.

Новите правила на практика ще принудят фирми от Китай и други чужди страни да спазват същото равнище на прозрачност и отчетност като американските предприятия. Това включва предоставянето на възможност за одит и декларирането на дялове, които са собственост на чужди правителства.

Някои американски конгресмени се притесняват, че Китай не разрешава някои видове одити на китайски компании, чиито акции се търгуват в САЩ, припомня ДПА.

Скандалът с "Лукин"

Китайските компании, листвани на пазарите в САЩ, вече са подложени на засилен контрол, след като Luckin Coffee разкри резултатите от вътрешно разследван, което установи, че стотици милиони долари от продажбите му миналата година са били "изфабрикувани", съобщи Би Би Си (BBC).

Собственото разследване на компанията установило, че продажбите от второто до четвъртото тримесечие на 2019 г. възлизат на около 2,2 милиарда юана (310 милиона долара). Това се равнява на около 40% от прогнозните му годишни продажби.

Китайската верига за кафе уволни своя главен изпълнителен директор и главния оперативен директор, а шестима служители, за които се твърди, че са участвали в схемата или са знаели за нея, са временно отстранени или пуснати в отпуск.

Скандалната фирма заяви, че сътрудничи на регулаторите в САЩ и Китай, които започнаха разследване на компанията.

Листването на Luckin на Nasdaq беше един от малкото успешни дебюти на китайска фирма на американските фондови пазари за 2019 г.

Във вторник компанията заяви, че е получила уведомление от Nasdaq за плановете да бъде делиствана поради опасения за липса на прозрачност и предполагаемите манипулации на продажбите. Акциите на компанията ще се търгуват на борсата до изтичане на обжалването, което се очаква в рамките на 45 дни.

Акциите на засегнатата от скандала фирма, търговията с които бе спряна на 7 април, паднаха с над 35%, след като възобновиха търговията си в сряда, 20 май.