Икономиката на Хонконг е отчела рекордно свиване от 8,9 процента на годишна основа през първото тримесечие заради влиянието на епидемията от коронавируса върху сектори, които вече имаха трудности през предходните месеци заради политическата криза и напрежението между Китай и САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Това е най-големият спад, който се отчита от първото тримесечие на 1974 година, съобщи в комюнике хонконгското правителство.

Предварителните очаквания ще бъдат потвърдени. На този етап правителството ще работи с пълна сила по мерки за подпомагане на гражданите на Хонконг, каза министърът на финансите Пол Чан, цитиран от ДПА.

Хонконгската икономика влезе в техническа рецесия през 2019 година в резултат на американско-китайската търговска война и месеците на антиправителствени протести.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се понижи с 3 процента през последното тримесечие на 2019 година и ситуацията се влоши допълнително през януари заради коронавируса. В периода от януари до март БВП е намалял с 5,3 процента, което е най-големият спад от 1974 година.

Хонконг е в дълбока рецесия, но градът вече се е възстановявал след четири последователни тримесечия на икономически спад през 2008 и през 1998 година, когато имаше пет последователни тримесечия на спад, подчерта финансовият министър.

Чан коментира, че макар коронавирусът да изглежда овладян в Хонконг с над 15 дни без нито един нов случай, в световен мащаб борбата с COVID-19 продължава.

Това ще се отрази на износа ни, международните пътувания и бизнес инвестициите. Дори да има подобрение през второто тримесечие, то ще бъде постепенно и малко, отбеляза Чан.

Хонконгският борсов индекс Hang Seng загуби днес 947,41 пункта до 23 696,18 пункта. Водещите индекси на големите борси в Азиатско-тихоокеанския регион днес се понижиха заради новото напрежение между САЩ и Китай във връзка с произхода на коронавируса и действията в началната фаза на епидемията, съобщи Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно обвини Пекин за произхода и разпространението на патогена. Обвинения, които Китай категорично отхвърля.