Унгарският парламент гласува вчера да бъдат засекретени за 10 години подробностите по договора за финансирането от Китай на железопътната линия Будапеща-Белград, предаде Франс прес и БТА.

Детайлите по договора трябва да бъдат пазени в тайна, защото разкриването им може "да застраши възможностите на Унгария да води външната си политика и да защитава търговските си интереси", се казва в законопроекта.

По този начин Унгария смята да се защити от "неуместно външно влияние" върху този проект от "първостепенен национален интерес", се казва в текста.

Съгласно споразумението, сключено с китайската банка "Ексим", Унгария ще финансира 85 процента от инвестиционните разходи - изчислени на поне 2 милиарда евро - със заем, а останалите 15 процента със собствени средства.

Правителството каза преди време, че е необходимо да класифицира подробностите около договора, за да получи заема от "Ексим".

Според критиците на тази инвестиция тя дава на Китай възможност да се меси във вътрешните работи на Унгария и представлява голям разход за данъкоплатеца, отбеляза АФП.

Бяха изразени и съмнения относно рентабилността на проекта и за рисковете от корупция, свързани с изграждането на унгарския участък от дългата 350 км железопътна линия.

Тя ще бъде построена отчасти от бизнес среди, близки до премиера Виктор Орбан. Железопътната линия е част от проект за свързване на Централна Европа с гръцкото пристанище Пирея, управлявано от китайците.