Китай, който бе засегнат силно от мащабна епидемия на чума по свинете, довела до рязък скок на цените, ще извади 10 000 тона свинско замразено месо от стратегическите си резерви, за да не допусне какъвто и да било недостиг в перспективата на приближаващата 70-а годишнина на режима, предаде АФП.

Свинското, чиято цена скочи с 46,7 на сто през август спрямо същия месец на миналата година, категорично е най-консумираното месо от китайците.

Страната, която се готви да отпразнува тържествено на 1 октомври 70 години от основаването на Народна република Китай, ще обяви след това едноседмична ваканция, когато много китайци ще се приберат при семействата си.

За да удовлетвори търсенето, правителство реши да извади 10 000 тона замразено свинско, които ще бъдат пуснати на пазара утре следобед, уточни Центърът за управление на резервите от стоки в комюнике, публикувано на сайта му.

Уточнява се, че това месо е било внесено най-вече от Франция, САЩ, Германия и Дания.

Свинската чума, която първоначално се появи миналото лято в североизточната част на страната, бързо се разпространи във всички китайски регион. Макар да не е опасна за хората, чумата по свинете е силно заразна за домашните и дивите прасета и води до значителни икономически загуби за сектора, припомня АФП.