Вече можете спокойно да кандидатствате за възстановяване на данъци, които сте плащали в Обединеното кралтво от 2017 до 2021 г., съобщи БТА. Експертите от българския клон на компанията RT Tax обясниха какво може да направи човек, за да си върне парите.

1. Можете да възстановите надвнесени данъци, плащани във Великобритания през последните 5 години. Това значи, че можете да получите част или цялата сума, която сте внесли за 2017, 2018, 2019, 2020 и 2021 година.

2. Действайте веднага, ако не планирате да се връщате и да работите в Обединеното кралство до края на годината. Данъчната година в UK започва от 6 април на текущата година и продължава до 5 април на следващата. Това означава, че ако сега се връщате в България, можете веднага да подадете документи за връщане на надвнесени данъци. Ако сте в страната за малко и после пак ще се връщате да работите в UK, изчакайте края на тази данъчна година и тогава подайте документи.

3. Поискайте от работодателя си да ви издаде формуляр P45 и/или P60 - те съдържат информация за заплатата ви, за удържаните данъци за годината и данъчния ви код. Вашият работодател е длъжен да ви ги издаде. Ако все пак ги нямате и няма как да ги получите, можете да се справите и само с фишовете от получавани заплати. Пазите ги, нали?

4. Въоръжете се с търпение, ако нямате национален осигурителен номер. Може да стартирате процедура за възстановяване на надвнесени данъци и без него, но връщането им ще отнеме 2 до 4 месеца.

5. Проверете дали ще ви върнат цялата внесена сума или само част от нея. Да получите обратно всички пари, които сте внесли като данъци е възможно само ако годишният ви доход не надвишава необлагаемата минимална сума, която е 12 500 паунда за 2020 г.

Особености при връщането на надвнесени данъци на самонаети лица

1. Ако работите като самонает, трябва да подавате данъчни декларации всяка година. Срокът за подаване на данъчни декларации на място е до 31 октомври, а за онлайн подаване - до 31 януари на следващата година. За ненавременно подаване на данъчната декларация подлежите на глоба до 1300 паунда.

2. Задължително е да знаете осигурителния си номер, ако сте на свободна практика. Пазете и фишове за плащане, банкови извлечения и UTR номер - уникален референтен номер на данъкоплатеца.

3. Може да паузирате или прекратите вашия UTR номер и да спрете да подавате данъчни декларации, ако сте решили повече да не работите на свободна практика.

Какво да правите, ако имате глоба за ненавременно подаване на данъчна декларация:

Има шанс тя да бъде отменена. За да се случи това, най-добре е да ползвате помощ от специалист по възстановяване на надвнесени данъци.

Всеки ли може да кандидатства за връщане на надвнесени данъци:

Да, абсолютно всеки, който е плащал данъци във Великобритания през последните 5 години.

Можете да кандидатствате сами и да се пробвате да се преборите с цялата бюрократична машина. Опитът обаче показва, че това често води до огромно забавяне на процеса или до отказ да бъдат възстановени дължимите им суми.

Затова ви препоръчваме да се обърнете към специалисти. Дължите такса за техните услуги, само след като получите своите пари от надвнесени данъци.