Все още не е ясно какво ще се случи с хилядите хора, работещи във Великобритания, след Brexit и 29 март 2019 г., когато е и официалната дата за оттеглянето на страната от Европейския съюз. Остава малко време и липсва информация при какви условия ще се случи това. Българските граждани и емигрантите от други страни, които са работили във Великобритания, имат много въпроси относно възстановяването на техните данъци.

Тази година е налице изключително висок интерес към възстановяването на данъци от Обединеното кралство, посочва Росен Ковачев, мениджър на RT Tax България, цитиран от Инвестор.

"Имаме много запитвания, хората се интересуват дали ще бъде възможно възстановяването на данъците при същите условия в бъдеще. Връщащите се емигранти също подават документи за възстановяване на данъци по-интензивно в сравнение с предишни години. Да се каже, че хората са уплашени, би било пресилено, но наистина се усеща тревога или безпокойство от връщащите се емигранти", казва той, цитиран в прессъобщение .

Въпреки това има повече въпроси, отколкото отговори за процедурата след влизането в сила на Brexit. До момента данъчният орган на Обединеното кралство не е предоставил актуална информация за промените в процеса на възстановяване на данъци.

"За съжаление не можем да потвърдим или да отречем, че след 29-ти март ще бъде невъзможно да се възстановят данъците. Нямаме такава информация. Въпреки това, приканваме хората, които са работили във Великобритания през последните 5 години, да започнат възстановяване на данъци преди Brexit да влезе в сила. Има голяма вероятност да няма значителни промени, но тъй като няма гаранция, по-добре е да се справим с всички формалности навреме", пояснява още Ковачев.

Съгласно действащото законодателство данъчната година в Обединеното кралство започва на 6-ти април. Българите, които са работили там и са се върнали в България, могат да си възстановят данъците за последните 5 години, така че тази година е възможно да се кандидатства за възстановяване за периода преди 2014 г.

Средно около 860 евро се връщат на човек от надвнесен данък. Различна процедура се прилага за самоосигуряващите се лица, които трябва да подават данъчни декларации всяка година до 31 януари.

Ковачев пояснява, че самоосигуряващите се лица трябва да попълват данъчни декларации без изключения, дори ако са регистрирани като "самоосигуряващи се лица", но не са работили във Великобритания. Пропускането на сроковете води до глоби за закъснения, започващи от 100 паунда на месец.

Няма информация дали данъчните закони ще се променят за самоосигуряващите се лица след влизането в сила на Brexit. В момента в Англия живеят около 80 000 българи. Според специалистите хората, които са засегнати пряко от Brexit, имат няколко възможности за бъдещето - да се върнат в България, да емигрират в по-богати страни от Европейския съюз или да останат там и да обмислят да получат паспорт от Великобритания.