За периода януари-май 2019 г. българският износ за Република Корея регистрира увеличение от близо 25 процента, спрямо същия период на миналата година и достига 54.8 млн. лв. Това е заявил заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на събитие, организирано от Корейско-българската асоциация за приятелство, на което са присъствали множество корейски инвеститори от различни сектори, съобщи пресцентърът на МИ.

Зам.-министър Борисов е посочил, че едно от важните направления на сътрудничество с Република Корея е развитието на двустранния стокообмен. "Тенденцията на нарастване на двустранната търговия продължава и през 2019 г., като за периода януари-май 2019 г. тя расте с над 5 процента до 178 млн. лв.", е заявил Борисов. В изказването си той е акцентирал и върху инвестициите, като е изтъкнал, че страната ни е лидер в региона на Централна и Източна Европа по отношение на съчетанието от три основни макроикономически показателя: кредитен рейтинг, финансова стабилност и най-нисък държавен дълг като дял от БВП.

Икономическият заместник-министър е подчертал, че интересът на корейския бизнес към България е довел до реализирането на мащабни проекти в страната ни. "Високо оценяваме дейността на корейските компании в България и сме готови да разширим подкрепата си за бъдещи корейски проекти тук, е казал Борисов. Той е допълнил, че може да се постигне много повече за привличането на корейски инвестиции в България, които за периода от 1996 до 2018 г. възлизат на над 210 млн. евро".