Американската икономика се е свила през второто тримесечие с 0,9 на сто спрямо същия период на 2021 г. Това е второ поредно тримесечие, в което брутният вътрешен продукт на САЩ намалява, съобщиха световните агенции, цитирайки данни на американското министерство на търговията.

Отчетеното понижение на БВП, последва годишния спад с 1,6 на сто през първото тримесечие.

Две последователни тримесечия на спад на БВП се смятат за неофициален, но и не окончателен индикатор за изпадане в рецесия, отбелязват агенциите.

Националното бюро за икономически изследвания на САЩ, официалният арбитър на рецесията в Съединените щати, определя това състояние на икономиката като "значителен спад в икономическата активност, разпространен в икономиката, продължаващ повече от няколко месеца, който обикновено се забелязва в производството, заетостта, реалните доходи, и други показатели", отбелязва Ройтерс.

Данните идват на фона на критично важен момент, когато потребителите и предприятията изпитват затруднения под тежестта на инфлацията и по-високите разходи по кредитите си. В сряда Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ повиши основния лихвен процент за втори пореден път с 0,75 процентни пункта (75 базисни пункта) в опит да овладее най-високата инфлация от четири десетилетия.

По-рано президентът на УФР Джером Пауъл каза, че инфлацията е твърде висока, но има начин да я понижим, поддържайки силен пазар на труда. Същевременно добави, че американската икономика не е в рецесия.

Ръстът на откритите работните места е средно с 456 700 на месец през първата половина на годината, което генерира голямо нарастване на заплатите. Въпреки че пазарът на труда стои здраво, има признаци, че той губи сила.

Ситуацията коментира и президентът Байдън. В специално изявление то каза, че забавянето на икономиката не е изненада, тъй като през последните месеци Федералният резерв е предприел сериозни стъпки, за да овладее инфлацията. Според Байдън обаче икономическите перспективи пред страната остават добри, тъй като пазарът на труда е стабилен, а потребителското доверие расте. "Ние сме на правилен път и ще излезем от сегашните трудности по-силни и по-сигурни", заяви президентът в специално изявление.