Икономиката на Русия е нараснала с най-бързия си темп от шест години през 2018 г., надминавайки очакванията на икономистите, след като строителството е било стимулирано от Световното първенство по футбол и началото на проекта за втечнен природен газ в Сибир, съобщава Bloomberg.

Ръстът се е ускорил до 2,3% и е най-силният от 2012 г. насам благодарение на ръста в строителството, съобщи Федералната статистическа служба. Мнозинството анализатори, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха растеж от 1,9% за годината, а най-високата прогноза беше за 2,2%.

Икономистите поставят под въпрос доколко темпът на растеж е устойчив и доколко е бил подкрепен изкуствено от единични фактори като началото на производството на втечнен природен газ от завода в Ямал на компанията "Новатек" на стойност 27 млрд. долара. През 2018 г. Световното първенство по футбол също е стимулирало хотелския и ресторантьорския сектор, който се е разширил с 6,1%. Ръстът обаче не се усеща особено от потребителите, които изпитват затруднения на фона на стагниращите приходи и растящата инфлация.

"Не можем да кажем със сигурност, че този растеж е добър, нуждаем се от по-силен растеж, особено след години на рецесия", казва Антон Табак, главен икономист на базираната в Москва компания RusRatings. "Очевидно е, че потребителите не усещат особена полза", допълва той.

Русия продължава да се представя по-зле в сравнение с други развиващи се икономики и със собственото й представяне преди рецесията през 2015 г. След избирането си миналата година Путин обеща да върне растежа на ниво, което надвишава средното за световната икономика от 3,7%, до края на шестгодишния си мандат.

Очаква се икономическият растеж да се забави тази година и централната банка предупреди в петък, че данните за първото тримесечие може да са под очакванията, след като инвестиционната активност е отслабнала през декември.