Правителствата по целия свят повишават данъците, за да покриват растящите си разходи, хората все по-често са принудени да взимат кредити, за да оцелеят. Според водещи икономисти, проблемът с увеличаването на световния дълг е толкова сериозен, че може да доведе до икономическа криза с глобални мащаби.

Според данни на Института за международни финанси (IIF) обемът на световния дълг се е увеличил от началото на 2018 година с $ 8 трилиона и е достигнал внушителните $ 250 трилиона. А от края на 2016 година той е нараснал с $ 30 трилиона.

Глобалният дълг расте толкова бързо, че значителна част от него никога няма да бъде погасена. Икономическите данни за 2018 година са красноречиви-световна икономическа криза може да избухне всеки момент. Миналата година американският милиардер Бил Грос заяви, че финансовата система на САЩ напомня за "камион, пълен нитроглицерин", само една стъпка встрани и всичко ще хвръкне във въздуха.

"Глобалната парично-кредитна система попадна в дългов капан. Да се продължава с тази политика е неефективно и става все по-опасно. Но и всяка промяна крие в себе си големи рискове. Това увеличава шансовете скоро да попаднем в икономическа криза", пише Ready Nutrition.

Според експерти, проблемът е в това ,че правителството изпразва джобовете на обикновените хора, а след това с тези пари обогатява малък елит. те съветват да се готвим за кризата отсега, защото, както и при природните бедствия, оцеляват тези, които имат предварителна подготовка за разразилата се стихия.