Темпът на икономическия растеж на Китай през второто тримесечие на годината се е забавил до 6,7 на сто, увеличавайки предизвикателствата, пред които е изправен Пекин, съобщи Асошиейтед прес.

Втората по големина икономика в света е увеличила брутния си вътрешен продукт с 6,7 на сто, което е по-малко от 6,8-те процента, отчетени за предходното тримесечие. Това сочат обявените днес данни на правителството.

Говорителят на Националното статистическо бюро Мао Шънюн наблегна на положителния елемент, представяйки данните за растежа, но все пак призна, че той е изправен пред нарастваща несигурност, идваща от външни фактори.

Икономическата активност се очаква да отслабне допълнително, тъй като глобалното терсене на китайски стоки отслабва. Китайските лидери полагат от дълго време усилия, за да насърчат траен растеж, разчитащ на вътрешното потребление и да намалят зависимостта му от износа и инвестициите.

Търговските търкания със САЩ ще имат ограничено въздействие върху потребителските цени в Китай и потребителските разходи се очаква да останат стабилни през втората половина на годината, коментира Мао Шънюн.