Можем да постигнем развито общество, само ако гледаме на културата като на едно общо пространство - не като география, а като дълбоки пластове и процеси, които се разгръщат в обществото. Това заяви президентът Румен Радев по време на първата галавечер "Хоризонти", организирана от списание "Мениджър". Специален гост-лектор на събитието под надслов "Култура и развито общество" бе изтъкнатият испански мислител, философ и драматург Хавиер Гома Лансон.

Целта на събитието бе да събере най-влиятелните предприемачи и бизнес лидери в страната, много от които са били финалисти и носители на титлата "Мениджър на годината" от началото на конкурса досега и да покаже как бизнесът и културата у нас могат да работят заедно, за да създадат по-добро общество.

"Обединяващото културно пространство на такова общество се състои от образование, наука и технологии", отбеляза още в приветствието си към гостите на галавечерта Румен Радев. "То кара хората, населяващи една територия да се превърнат от население в народ, в нация. Когато дори един елемент от това пространство е в упадък, то неминуемо влече цялото общество към упадък. Затова трябва да сме много наясно какви са елементите и крехките баланси в изграждане на това културно пространство, така че то да ни води към развито общество", каза още Радев.

"Технологиите убиват идеологиите", заяви известният български писател и носител на Наградата за литература на Европейския съюз Георги Бърдаров, който бе модератор на официалната част, включваща лекция и на Хавиер Гома, последвана от дискусия с участието на държавния глава и испанския философ по предварително зададени въпроси от поканените гости на вечерята. "Живеем в тревожно време, но аз го определям като най-благодатното в човешката история. Всеки ден, минута и секунда ни дава много възможности. Ние сме в епохата на знанието, изкуствения интелект и дигиталните технологии.", подчерта Бърдаров. По думите му единствено от нас зависи дали ще изберем пътя на страха от промените или пътя на прогреса и новите възможности.

Снимка: Николай Дойчинов и Христо Христов

"Едно успешно обединено и пълноценно общество се нуждае от преуспяваща и стабилна бизнес екосистема", заяви издателят на списание "Мениджър" Александра Мирчева, която с думите си постави начало на събитието. "Създадохме "Мениджър", за да развием нашето общество и бизнес, както и да подкрепим разширяването на гласа им пред света. За нас е изключително важно да гледаме с положителна перспектива към съдържанието, което публикуваме, и да говорим за прогреса в обществото", каза тя. "Изборът на днешната тема е свързан с нашата мисия, която следваме вече 24 години. Вярваме, че едно успешно обединено и пълноценно общество се нуждае от преуспяваща и стабилна бизнес екосистема. По тази причина днес слагаме фокус върху развитието на обществото и културата. Националната култура влияе пряко на нашите управленски отношения и на практиките, с които управляваме човешкия капитал. По подобен начин крос-културните влияния въздействат върху хората - техните възприятия. поведение и очакване за социална справедливост. Именно тук е дълбоко вграден бизнесът, включително участвайки в решаването на сложни морални проблеми, които ни заобикалят", добави г-жа Мирчева.

В речта си държаният глава Румен Радев заяви, че за него е голямо удоволствие да види пълна зала с хората, които са не просто част от гръбнака на българската икономика, а и които със своята дейност задават в голяма степен посоката и силата на обществените процеси. "Всичките ни виждания в различни формати досега са били на развитието на бизнеса, технологиите, дигитализацията, на науката на мениджмънта и изкуството на лидерството. Ако погледнем реално на процесите в тяхната цялост, трябва да осъзнаем, че културата е водеща, особено ако искаме да имаме развито общество", заяви държавният глава. Той заяви, че трябва да имаме ясна дефиниция и за понятието култура", посочи Радев. "Основният елемент в една култура е езикът. Езикът като съвкупност от думи. Напоследък една дума се употребява все по често - кризи. Икономическа, социална, здравна, военна, духовна. От криза се излиза с ясна посока и с единение в обществото. Това единение може да бъде силно, само ако почива на споделени ценности, нагласи и вярвания", добави Радев.

Специалният гост на галавечерта Хавиер Гома пък обърна внимание, че най-важното в икономиката са стимулите. "Ако икономиката установи система от стимули, то е защото хората имат система от желания, които трябва да бъдат задоволени. Икономиката се стреми да задоволи тези желания, но тя нито ги формира, нито ги създава. Това е задача на културата и по-специално на философията. В този смисъл философията върви преди икономиката", добави той. Философът дефинира лекцията си пред присъстващите като един опит да се събуди у слушателя желанието за негово достойнство и така един ден удовлетворяването на това желание да мине в категорията на икономически стимул. "Моето понятие за достойнството е, че то е едно изключително качество, заради което неговият притежател заслужава уважение, поясни Гома.

Хавиер Гома и президентът Румен Радев отговориха и на въпроси свързани с темата на събитието и изпратени от гостите на галавечерта. Въпросите засягаха важни теми като пресечната точка между държавата и бизнеса, ролята на медиите, културата на дарителството в България и по света.

На въпроса "Каква би могла да бъде нашата съпротива срещу подкопаването на културните ценности в едно все по-отчуждено общество, потопено в море от кризи? Какъв е полезният ни ход в тази ситуация", Румен Радев отговори с думите: "В криза ние трябва да имаме ясна посока. Посоката се задава от ценностите, а те се оформят от културата и просветата. Изключително важно е да работим за тези ценности. Трябва да има съпричастност".

Снимка: Николай Дойчинов и Христо Христов

"Всяка истинска култура има устойчивост към несправедливостите", отговори на свой ред Хавиер Гома.

Гостите на галавечерта имаха възможност да чуят музикалните изпълнения на младите български таланти - цигуларите Мартин и Александър Зайранови.