След среща с работодателските организации пред медиите вицепремиерът Валери Симеонов категорично подкрепи представителите на бизнеса, като се обяви против повишаването на максималния осигурителен праг от 2600 лв. на 3000 лв. и квотите за назначаване в предприятията на хора в неравностойно положение. Той е солидарен с бизнеса и за отмяна на плащането от работодателя на първите три дни от болничните. Обяви се и за реформа в събирането на такса смет.

В началото на изявлението си вицепремиерът обяви, че бизнесът е на категорична позиция да не се допускат законодателни промени, с които се увеличава данъчната тежест.

Симеонов заяви, че повишаването на максималния осигурителен праг от 2600 на 3000 лева е "много сериозно нарушение на предизборната програма на коалиция ГЕРБ - Обединени патриоти", под която сме се разписали и според която данъците не трябва да се променят през 4-годишния период на управление.

Както виждате още няма година и половина, ние вече посягаме върху тази тема и увеличаваме данък, защото това не е нищо друго, освен увеличаване на данък, каза той. Според Симеонов такава промяна неизбежно ще доведе до удар върху печелившия бизнес в България и може да предизвика пререгистрация на фирми в държави извън България. От това, по мнението му, ще следва намаляване на плащането на данъци и изтичане на висококвалифицирана работна ръка. Това е удар върху икономиката като цяло, категоричен е вицепремиерът. Той увери, че против ще бъдат народните представители на ОП в парламента.

Валери Симеонов настоя да се уреди спешен внос на работници от български произход

Снимка: БТА

Симеонов подкрепи работодателските организации и за отмяна на плащането на първите 3 болнични дни от работодателя с думите, че е "крайно време' това да се случи. Вицепремиерът напомни, че това е била "кризисна мярка от 2008 година в условия на световна финансова криза". Била е обявена като временна, но продължава и в момента. Не виждам защо при тези ръстови показатели на развитие на държавата и икономика, бизнесът трябва да продължава да изплаща първите 3 дни, изтъкна Симеонов.

От въвеждането на тази мярка разходите за болнични се увеличиха два пъти, подчерта председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Мярката се въведе, за да се намалят злоупотребите, но те се увеличиха, добави той.

Симеонов се обяви и категорично за отпадането на квотите в Закона за хората с увреждания. Според него квотите, които задължават назначаването на хора с инвалидност, са абсолютно несъстоятелни. В България има остър недостиг на работна ръка - няма работодател, който да не назначи инвалид, стига да му върши работа, аргументира се той. Според вицепремиера в тези текстове е заложен популизъм, прикрит под грижата за инвалидите. 30-процентната санкция от минималната работна заплата автоматично се превръща в закон за всички тези предприятия на дребния и средния бизнес - то се превръща в един допълнителен данък, отбеляза вицепремиерът.

Бизнесът настоява да не се отлага реформата в таксата за битови отпадъци според принципа "замърсителят плаща", каза още Симеонов.

Вицепремиерът настоя спешно да се приемат законодателни текстове, които да дадат възможност на хора от трети държави, основно от български произход, да могат да получат право да работят в България за определен срок, но да не могат през това време да напуснат страната ни и работят в други държави от ЕС. Тези хора ще имат достъп само до пазара на труда у нас, категоричен е Симеонов.

Васил Велев напомни някои от исканията на работодателите: апелирахме да не се отлага реформата в таксата за битови отпадъци и замърсителят да плаща; апелирахме да не се взимат средства от малкия бизнес под формата на ненужни одити и да се направят съответните поправки в закона за счетоводството; категорично се обявихме против квотите за инвалидите в предприятията, защото по този начин не се решава проблемът с тяхното интегриране. Квотите, съпроводени със забрана за освобождаване, всъщност са забрана за назначаване и на практика такива хора, с тези проекти за текстове, няма да бъдат назначавани.

Междувременно работодателските организации застанаха зад гърба на вицепремиера като го подкрепиха срещу исканията той да подаде оставка. Те заявиха, че трудно ще преглътнат поредна оставка, особено на член на кабинета, който работи добре с бизнеса.