Финансовата инспекция е установила нарушения не само при частните лотарийни игри, а и при други видове хазарт, съобщи ресорният министър Владислав Горанов, цитиран от БНР.

Проверката бе възложена от него, след като стана ясно, че частните лотарии на бизнесмена Васил Божков са формирали неправилно държавните си такси. Проверката ще е част от цялото процесуално действие, допълни Горанов.

Днес Васил Божков се сдоби с още 4 обвинения. Те са за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред.

"Финансовата инспекция е на път да издаде окончателен доклад. Около 560 милиона са нейните констатации. Оттук нататък детайли по отношение на самата инспекция можем да споделяме само с разрешението на прокуратурата, тъй като първоначално я възложи министърът на финансите, но впоследствие тя се превърна в задача, възложена от прокуратурата към финансовата инспекция. Т.е. резултатите от нея ще бъдат част от всички процеси, които се провеждат във връзка с досъдебните производства. Освен при лотариите има и при други игри".

Горанов бе категоричен, че ако спечелилите преди влизането в сила на промените в Закона за хазарта не са получили печалбите си, те имат право да заведат иск срещу хазартния оператор. Министърът не приема аргумента, че печалбите няма да бъдат изплатени при форсмажор, както е записано в общите условия на частните лотарии.

Има възложени от прокуратурата проверки на фирми, свързани с Васил Божков, както и проверки на самия Божков. Така финасовият министър Владислав Горанов отговори на въпроса дали е истина, че сметки на бизнесмена са били запорирани. Горанов направи това, след като отговори на въпроси на депутатите от бюджетната комисия в парламента, предаде БГНЕС.

"Най-лесният и бърз отговор е данъчна тайна", каза той, за да прекрати коментара си по темата.