Германската икономика ще се свие с 6,5 процента тази година заради пандемията от коронавирус, обявиха днес икономическите съветници на правителството, известни като "Съвета на мъдреците", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Според тях спадът ще продължи, ако броят на новозаразените отново скочи.

Очаква се пандемията от короновирус да причини най-голямото свиване на германската икономика от създаването на Федералната република. Очакваме обаче възстановяването да започне през лятото, каза шефът на съвета Ларс Фелд.

С отчитане на календарните ефекти германската икономика ще се свие с 6,9 процента тази година. Съветът отбеляза, че очаква бавно възстановяване през втората половина на годината, като брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 4,9 процента догодина.

Това означава, че БВП вероятно няма да се върне към равнищата си от преди пандемията до 2022 година най-рано, посочи съветът в съобщение, допълвайки, че правителствените мерки за стимулиране на икономиката вероятно ще подкрепят възстановяването.

Икономическите съветници предупредиха обаче, че прогнозата е обект на "значителна несигурност", тъй като втора вълна на заразяване с коронавирус ще удължи икономическия спад.