Доверието на инвеститорите в Германия е продължило да се подобрява през юни благодарение на успокояването на опасенията, свързани с пандемията от коронавирус и на надеждите за икономически подем с по-нататъшното отслабване на ограничителните мерки. Това показват резултатите от месечното проучване на Центъра за европейски икономически изследвания Цет Е Ве (ZEW), цитирани от Ройтерс и БТА.

Индексът на инвеститорското доверие се е покачил до 63,4 спрямо 51,0 през предходния месец. Икономистите и анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха по-малко нарастване до 60,0.

Подиндексът за оценката на инвеститорите за сегашната икономическа ситуация също се е подобрил повече от очакваното до -83,1 през юни спрямо -93,5 през май и прогнозираните от анализаторите -84,0.

Доверието се засилва за това, че икономиката ще достигне дъно до лятото на 2020 година и после ще се възстанови, изтъкна президентът на института Ахим Вамбах, цитиран в комюнике.

Какви стимули предвижда Берлин

Вторият допълнителен бюджет на Германия в рамките на три месеца включва мерки за стимулиране на икономиката на стойност около 103 милиарда евро (115,98 милиарда долара) като част от по-мащабен отговор на Берлин на последиците от коронавируса. Това сочат документи на финансовото министерство, видени от Ройтерс.

Мерките са част от пакет на стойност над 130 милиарда евро, за който се споразумя германското коалиционно правителство в началото на юни. Бюджетът през идната година ще включва допълнителни мерки, които да помогнат за възстановяването на най-голямата европейска икономика от пандемията.

Германският финансов министър Олаф Шолц ще поиска от парламента да увеличи сумата на новите заеми с 62,5 милиарда евро до 218,5 милиарда евро тази година, за да бъдат финансирани мерките за стимулиране на икономиката, съобщиха източници пред Ройтерс.

Така съотношението дълг - брутен вътрешен продукт за тази година ще нарасне до около 77 процента спрямо 60 процента през 2019 година, а финансовото министерство очаква цялостният бюджетен дефицит на държавния сектор да бъде 7,25 процента.

Спад на инфлацията

Годишната инфлация в Германия през май е отслабнала до най-ниско равнище от 2016 година, забавяйки темп до 0,6 на сто, след като коронавирусът тласна страната към рецесия, предадоха Франс прес и ДПА. Това е трети пореден месец спад на показателя след отчетените 1,4 на сто през март и 0,9 на сто през април след 1,7 на сто през февруари.

На месечна основа цените са се понижили с 0,1 на сто, по данни на Националната статистическа служба.