Коронавирусната пандемия и икономическото възстановяване ще бъдат във фокуса на германското председателство на Съвета на ЕС. Това се споразумяха партньорите от управляващата коалиция в Германия, предаде ДПА на която се позова БТА.

Снощи в сградата на канцлерството в Берлин се състоя среща между ръководствата на консервативния блок на канцлера Ангела Меркел ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия, за да очертаят целите за шестмесечното ротационно председателство, което Германия ще поеме на 1 юли от Хърватия.

Утре германското правителство възнамерява да приеме и самата програма за европредседателството.

"С оглед на пандемията от Ковид-19 Европейският съюз се сблъсква с истинско предизвикателство", записаха участниците в снощната среща в кратък документ, обобщаващ резултатите от вчерашните им разговори.

По време на председателството си Германия ще "работи с всички сили за справянето с общи усилия и с поглед към бъдещето с тази задача и да направи Европа отново силна".

"Ръководни принципи" на германското председателство на Съвета следва да бъдат и "по-силна и по-иновативна Европа, справедлива Европа, устойчива Европа, Европа на сигурността и общите ценности, силна Европа в света", се казва в текста.

Какво означава това в конкретни измерения, не става ясно от документа.

Лидерът на ГСДП Норберт Валтер-Борянс заяви след срещата, че Германия иска да бъде добър медиатор в контекста на борбата на Европа с коронавирусната пандемия и произтичащите от нея сериозни икономически последици.

Европа стои между "блоковете" на Китай и САЩ. "С други думи, най-важното е Европа да бъде сплотена", каза Валтер-Борянс.

Миналата седмица, в реч в германския парламент, посветена на предстоящото европредседателство, Ангела Меркел заяви, че пандемията трябва да бъде разглеждана като възможност европейските институции и икономически сектори да бъдат реформирани, за да бъде съюзът по-добре подготвен за бъдещето.