Над една трета от европейските проекти за преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), обявени през 2019 година, са били забавени или директно отменени поради пандемията на коронавирус, установи годишно проучване от компанията за професионални услуги Europe Attractiveness (EY), цитирано от Ройтерс.

Около 65% от въпросните 6122 проекта вече са в ход или продължават "макар и с намален капацитет и набиране на персонал". Други 25% от тях са забавени, а 10% са отменени, сочи проучването Europe Attractiveness на компанията за професионални услуги EY.

Данните за въздействието на пандемията са събрани през миналия месец от 113 мениджъри, взимащи корпоративни решения, както и от серия уебинари с европейски инвестиционни агенции.

За пръв път Франция изпреварва Великобритания като най-популярната инвестиционна дестинация в Европа, привличайки 1197 нови проекта през 2019 година, което е ръст със 17% спрямо година по-рано. В същото време преките чуждестранни инвестиции във Великобритания се покачват за този период с 5 на сто, показва още изследването на EY.

"Ръстът на ПЧИ във Франция е факт, тъй като местният и глобалният бизнес, както и инвеститорите приветстват проведените реформи в трудовото законодателство и корпоративното данъчно облагане", заяви управляващият партньор на EY EMEIA - Джули Тийланд, визирайки програмата за реформи на президента Еманюел Макрон.