Финансовите министри на страните от еврозоната днес решиха да отложат за април отпускането на един милиард евро за Гърция, тъй като тя не е изпълнила всички обещани реформи, предаде Франс прес.

"Решението за одобряване на отпускането на един милиард евро беше отложено, вероятно за следващата среща на финансовите министри на еврозоната" на 5 април в Букурещ, заяви европейски източник.

Основната все още неизпълнена реформа е удължаването на срока за защита на главното жилище за неплатежоспособните домакинства. След като неотдавна постигна споразумение с банките, гръцкото правителство в момента подготвя законопроект, с който дава нов краен срок на домакинствата, които са застрашени от конфискуване на семейното жилище, да предоговорят и евентуално да преструктурират жилищните си кредити.

"От 16 точки са уредени 13. По останалите има добър напредък", заяви европейският комисар за икономическите въпроси Пиер Московиси.

На 20 август 2018 г. Гърция престана да ползва кредитните програми на ЕС и МВФ, които осигуряваха финансовото й оцеляване от 2010 г. Страната обаче остава под засилено наблюдение от кредиторите си и трябва да спази редица ангажименти за постигане на достатъчен бюджетен излишък за изплащане на дълговете си.

Сумата от един милиард евро, която трябва да се изплати на Гърция, отговаря на печалбите от гръцки облигации, притежавани от Европейската централна банка и европейските централни банки от началото на гръцката финансова криза.