Европейският съюз въвежда от днес по-високи стандарти за безопасност на храните по отношение на количествата олово и кадмий, които те могат да съдържат, като част от мащабен план за превенция на рака, предават ДПА и БТА.

Влизат в сила нови ограничения за количеството олово, което може да се съдържа в бебешките храни, подправките, вината и солта.

Новите ограничения за кадмия за някои плодове, зеленчуци, зърнени и маслодайни култури влизат в сила от утре.

"Като част от плана на ЕС за борба с рака, ние се ангажирахме да намалим още повече присъствието на канцерогенни замърсители в храните", посочи европейската комисарка за здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириaкидес.

Оловото и кадмият са токсични канцерогенни вещества.

Европейската Агенция за безопасност на храните също изрази неотдавна безпокойства, че съдържанието на олово в храните може да засегне неврологичното развитие на плода, бебетата и децата.

Относително високи нива на олово са открити във водорасли, риба, морски дарове и хранителни добавки.

За повечето видове сол по новите стандарти съдържанието на олово не може да надвишава 1,0 милиграма на килограм.

Кадмият попада в природата най-вече чрез процеси на горене, отпадни води или фосфатни торове.