В края на 2019 година има опасност да не сме покрили всички критерии за влизане в механизма ERM II. Това каза финансовият експерт Мика Зайкова в интервю за Агенция "Фокус" по повод завършилите в края на юли стрес-тестове на шест български банки от Европейската централна банка.

"Искам да обърна внимание, че ние продължаваме да генерираме дълг. Вие виждате, вчера 200 000, онзи ден 400 000 ДЦК и то при много ниска доходност. Освен това съм почти сигурна, че така нареченият излишък, тъй като се дължи на ниски капиталови разходи, в края на годината ще бъде изхарчен не за капиталови разходи, защото те раждат БВП, а ще бъде изхарчен за запълване на дупки", добави Зайкова.

Тя обясни, че това запълване на дупки, които не са предварително предвидени в бюджета, не ражда добри последици. "Много добре знаете, че днес се обаждат едни хора и там се дават 2 милиона, утре се обажда болница и там се дава 1 милион. Не че не трябва да се дават такива пари, но те трябва да бъдат предвидени в бюджета", обясни финансовият експерт. Зайкова сподели, че е привърженик на приемането на България в механизма ERM II, но въпреки това изрази мнението, че едва ли това ще се случи до края на годината.