Европейската комисия постави днес началото на проекта "Баухаус" в областта на икономиката, опазването на природата и развитието на културата със съчетаване на дизайн, устойчивост, достъпност и инвестиции в прехода за чиста икономика, съобщиха от Комисията.

"Баухаус" е творческа инициатива, която разчупва границите между науката и технологиите, изкуството, културата и социалното приобщаване, поясняват от комисията. Проектът цели определянето на най-неотложните нужди и предизвикателства. 

Цитирана е председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която заявява, че за успеха на проекта са нужни всички творчески умове - дизайнери, хора на изкуството, учени, архитекти и граждани.

Еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел допълва, че целта е ускорение на природосъобразния преход със съчетаването на устойчивостта и естетиката.

С изграждането на мост между света на изкуството и културата от една страна, и света на науката и технологиите от друга, стремежът ни ще бъде да осигурим участие на хората на изкуството, студенти, архитекти, инженери, академични среди, новатори, казва тя, предаде БТА.