Обикновено до този момент китайските инвестиции в проекти в Европа се свеждат или до отпускане на кредит за изграждане, или до осигуряване на подизпълнители, но България не се интересува от това, заяви пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев.

Той обясни, че не смята това за инвестиции, а стремежът е да се поставят отношенията между България и Китай на пазарна основа - ако китайски фирми искат да инвестират у нас, те да поемат и част от риска. Например при проекти от пътната инфраструктура, на базата на изчисленията на трафика, те да могат да си възстановят направените инвестиции.

Вицепремиерът е убеден, че България може да получи добри условия за кредити от европейски банки по важни проекти и затова страната ни не се интересува от китайски предложения в тази насока.

Дончев оцени форума "16+1" като начин за по-интензивен диалог и търговия между Азия и Европа. По време на тази конференция са направени и много двустранни срещи между представителите на Китай и България, допълни още вицепремиерът. Част от обсъжданите теми са инфраструктурни проекти като тунела под Шипка, както и АЕЦ "Белене".

Рано е за оценки на председателството на Европейския съвет, каза още Дончев. Той допълни, че администрацията се е справила "повече от добре", но дългосрочните ефекти, като например по преговорите за бъдещето на кохезионната политика, многогодишната финансова рамка и европейската перспектива на Западните Балкани, тепърва ще се проявяват в следващите месеци.

Томислав Дончев отхвърли коментарите за трусове в управляващата коалиция, но призна за "вибрации". Според него характеристика на това правителство е, че има противоречия, че "не всички са на един акъл" и това е по-честният коалиционен формат.

По отношение на акциза за бездимните цигари той обясни, че ако има доказателства, че те са по-безвредни от тютюневите изделия, не е редно акцизът им да е един и същ. Акциз се налага на вредни или луксозни стоки, припомни вицепремиерът и посочи, че предложението за налагането му за бездимните цигари се наложило от "грижа за бюджета", а не е лобизъм спрямо конвенционалните цигари.

Дончев посочи, че в редица европейски държави делът на бездимните цигари вече достига 30% от пазара и прогнозите са той да се повиши и до 50 на сто.

Трябва да сме готови да мислим в тази посока, а не да взимаме решение година за година, заяви още Томислав Дончев.