Народното събрание прие окончателно на второ четене законопроекта за държавния бюджет за 2022 г., след поредица от удължени заседания, от които едно среднощно.

На извънредно заседание във вторник депутатите одобриха бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване за 2022 г., а след три дни дебати тази вечер приеха и проекта на държавен бюджет на Република България за тази година.

Гласуването на последния параграф беше посрещнато с аплодисменти. В пленарната зала беше и министър-председателят Кирил Петков, който също стана на крака и ръкопляска, а ГЕРБ напуснаха зала. ДПС пък поздравиха Никола Минчев за воденето на бюджетната процедура. Така след общо четири дълги пленарни дни бюджетът на държавата за 2022 г. бе приет.

От "БСП за България" благодариха на председателя на Народното събрание Никола Минчев и заместниците му за воденето на заседанието. От левицата обърнаха внимание, че правителството е било в НС през цялото време. От "Продължаваме Промяната" отправиха благодарност и към администрацията на парламента.

Ваучерите за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане могат да се използват и за плащане на ток и парно, реши парламентът

Ваучерите за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане, издадени в рамките на квотата по чл. 58, могат да се използват и за заплащане на ползвани за битови нужди електрическа и топлинна енергия, природен газ и вода, на дейности, осъществявани от културни организации по Закона за закрила и развитие на културата и на показ на филми съгласно Закона за филмовата индустрия. Това записа парламентът в преходните и заключителни разпоредба на Закона за държавния бюджет. Операторите предоставят на работодателите и ползвателите списъци с обекти, които приемат отпечатаните от съответния оператор ваучери.

При ползване на данъчното облекчение за деца по Закона за данъците върху доходите на физическите лица за 2022 г. сумата, която се приспада от годишните данъчни основи, е за едно ненавършило пълнолетие дете - 4 500 лв.; две ненавършили пълнолетие деца - 9 000 лв.; три и повече ненавършили пълнолетие деца - 13 500 лв..

В преходните и заключителни разпоредби на Закона за хората с увреждания с три месеца - от 31 март на 30 юни, се удължава срокът, в който Агенцията за социално подпомагане трябва да плати за медицинските изделия за хора с увреждания.

Не се прие предложението на вносителя към Министерския съвет да бъде създадена Държавна агенция по вписванията.

Закрива се Националният компенсационен жилищен фонд при Министерския съвет, реши парламентът. В двумесечен срок от деня на обнародване на закона в "Държавен вестник" Министерският съвет създава ликвидационна комисия и определя нейните функции. Министър-председателят освобождава изпълнителния директор на закрития фонд

По предложение на министъра на културата ежегодно в държавния бюджет се предвиждат средства за допълнително целево подпомагане на общински културни институти, на които са предоставени за ползване културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство, или са ангажирани с опазването или популяризирането на такива културни ценности, въз основа на стандарт за делегирана от държавата дейност.

България да може да предоставя хуманитарна помощ за Украйна за справяне с последиците от военните действия, реши парламентът при обсъждането на проекта за Държавен бюджет на второ четене. Предложението беше на управляващата коалиция, внесено изненадващо от председателя на бюджетна комисия Любомир Каримански и против правилата, тъй като не беше заложено в проекта за държавен бюджет между първо и второ четене.

Пред депутатите той обясни, че чрез него се дава възможност от излишъци на бюджетните организации да се формира паричен ресурс, с който правителството да разполага за посрещана не хуманитарни нужди както в Украйна, така и у нас.

С пълно мнозинство парламентарните сили подкрепиха предложението.

Парламентът не прие да не се допуска разходване на средства от бюджета за разплащания към военнопромишления комплекс на Русия. Това стана, след като депутатите от управляващото мнозинство от "Продължаваме Промяната" гласуваха с "въздържал се" предложение на опозицията да не се допуска разходване на средствата от бюджета към физически или юридически лица, обвързани с военнопромишления комплекс на Руската федерация.

Предложението бе направено като редакционно от народния представител от ГЕРБ-СДС Даниел Митов и бе гласувано с 45 гласа "за", 20 "против " и 104 "въздържал се".

Преди гласуването на това предложение министър-председателят Кирил Петков дойде в пленарна зала. Трети ден депутатите гласуват разпоредби от Закона за държавния бюджет.

Митов заяви, че предложението му е в духа на декларацията, приета вчера от 47-ото Народно събрание, с която се осъждат военните действия на Руската федерация в Украйна.

"Тъй като един от рисковете, когато приемаме такива декларации, е те да останат голословни, ми се иска в духа на декларацията от вчера, да уплътним говоренето и да му придадем някакви практически измерения", каза Митов. По думите му едно от нещата, които може да направи българската държава в случая, е да калибрира така бюджетните си разходи, че пари на българския данъкоплатец да не захранват руския военен комплекс. Митов отбеляза, че в момента дори може да съществува риска военна техника на натовска държава, ако бъде предоставена за ремонт в Руската федерация, или да не бъде върната, или да бъде умишлено забавен ремонтът й и така да се намали отбранителният капацитет на страната ни. "Това е съвсем реален риск, изпитван и преди от българската държава", добави депутатът.

Той предложи създаването на нова разпоредба в текстовете от Закона за държавния бюджет, според която: "не се допуска разходване на средствата от бюджета към физически или юридически лица, обвързани с военнопромишления комплекс на Руската федерация". В хода на дискусията депутатът Румен Гечев ("БСП за България") възрази срещу допускането на подобно предложение. Той апелира "да не бъдем по-католици от папата" и даде за пример купуваните от САЩ барели с петрол от Русия, като добави, че САЩ пълнят руския бюджет. Гечев каза още, че няма никакви неустойки, предвидени в договорите за самолетите F-16. Тук сме избрани да браним българския интерес, а не руския, американския или пакистанския, настоя той.

Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане", заяви, че не може да разбере логиката на това предложение. България изпитва недостиг на изтребителна авиация и то е най-вече защото години назад във времето се бавиха техните ремонти и закупуването на нови самолети, посочи Костадинов. Митов отговори, че не може българска институция да брани военнопромишления комплекс на друга държава. Ние сме започнали тази модернизация. Очевидно вие имате други планове, ние ще ги следим по въпроса, допълни той.

В моето училище в Долна Митрополия имаме следната приказка - политика самолет не тика, посочи депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев. Той каза, че всякакви такива решения са безкрайно вредни за авиацията и отбеляза, че е важно ремонтите да се извършват от конструкторските бюра. Дренчев настоя, че водещи трябва да са инженерните решения и българският национален интерес и определи предложението като "конюнктурно". Депутатът апелира точката да отпадне и да бъде отхвърлена.

Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС) посочи, че не познава държава в този свят, която да обсъжда публично във вестници и по телевизии военни доставки и военни поръчки. Политици, които си позволяват по телевизии и вестници да обсъждат военни поръчки, не заслужава никакъв респект, добави той. Чолаков апелира заради респекта на страната да не бъдат обсъждани публично военни доставки.

Финансовата макрорамка предвижда 32.764 млрд. лв. приходи. Данъчните приходи са 30.352 млрд. лв. Разходите в бюджета възлизат на 20.061 млрд. лв.

4.8 млрд. лв. са субсидиите за общини за 2022 г. 5 млн. лв. бяха отпуснати за субсидии за автобусния транспорт за населените места в полупланински и планински райони.

Залата одобри и предложение на БСП за 20 млн. лв. за повишаване на заплатите на преподавателите в държавните университети.

В законопроекта беше заложено минималната работна заплата да се увеличи на 710 лв.

Този бюджет не изоставя никой българин да бъде под линията на бедност, той показва, че когато създаваме заедно растеж, той се разпределя по справедлив начин. Благодаря ви за усилията, този бюджет е успех за НС, за коалицията, всички критики, които се очакваха как ще успеем, коалицията показа, че има резултати и това, което работим, го работим сплотено, заяви премиерът Кирил Петков. 

Изпълнението на този бюджет е истинската промяна, допълни той.