Черна гора поиска помощ от ЕС да върне кредит от 1 милиард евро от китайската банка Експорт-Импорт за строителството на автомагистрала до границата със Сърбия, предаде Ройтерс.

Заемът от 2014 г. за първата фаза от строителството на автомагистралата, свързваща пристанище Бар на Адриатическо море със съседна Сърбия, която няма излаз на море, е взет с годишна лихва 2 процента и 6-годишен гратисен период.

Първият транш от кредита трябва да се изплати през 2021 г., но пътят още не е завършен.

"Отправихме искане към финансовите институции на ЕС да разгледат модели за подпомагане на страната ни, за да избегнем нездраво чуждо влияние", каза вицепремиерът Дритан Абазович пред парламента. Той подчерта, че е логично и отговорно да се мисли за замяна на този кредит с по-изгоден.

Китайският заем повиши държавния дълг до над 80 процента от брутния вътрешен продукт и доведе до увеличаване на данъците и частично замразяване на заплатите в държавния сектор през 2018 г.

Абазович каза, че предходното правителство, лоялно към дългогодишния президент Мило Джуканович, е сключило "лоша сделка" с Китай и е поставила страната в зависимо положение.

Китай привлече повечето от страните в Западните Балкани към инициативата "Един пояс - един път" за откриване на търговски връзки с Европа.

Пекин вече е инвестирал милиарди евро в региона, главно под формата на облекчени заеми за инфраструктурни и енергийни проекти.