Германският външен министър Хайко Маас разкритикува решението на Италия да се присъедини към китайската инициатива "Един пояс, един път", предаде ДПА. Същевременно еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер предложи, че ЕС би могъл да налага вето върху придобивания на жизнено важна инфраструктура от чуждестранни компании.

В свят, доминиран от големи глобални сили като Китай, Русия и САЩ "можем да оцелеем, само ако сме обединени" като Европейски съюз, заяви Маас в интервю, публикувано в неделното издание на в. "Велт".

Министърът предупреди, че Китай не е либерална демокрация. Страни, които вярват, че могат да правят "хитър бизнес с китайците, ще се чудят, когато се събудят и се окажат зависими", подчерта той. Предложения, които изглеждат доходни в краткосрочен план, скоро ще оставят горчив последващ вкус, допълни той.

Италия официално се присъедини към китайската инициатива "Един пояс, един път" вчера, ставайки първата страна от Г-7, включила се в проекта. Китайската инициатива, известна като "Новия Път на коприната" има за цел да създаде мрежа от железопътни, шосейни, морски и енергийни връзки между Китай, Европа и Африка.

Десетки страни, включително членки на ЕС като Гърция, Португалия и Унгария вече се включиха в нея въпреки възраженията на ЕС и САЩ.

Еврокомисар Йотингер, който е германец по националност, в отделно интервю посочи, че ЕС би трябвало да има правото да блокира Китай да поема контрола над жизнено важна европейска инфраструктура.

"Наблюдавам с притеснение, че в Италия и други европейски страни, стратегически важни инфраструктурни проекти - електропреносни мрежи, високоскоростни жп линии или пристанища - вече не са в европейски, а в китайски ръце", каза той пред медийна група "Функе".

Йотингер допълни, че е уверен, че страните членки на отчитат националните си и европейските интереси.

"Поради това трябва да обмислим европейско право на вето или европейско право да се дава одобрение, които Комисията да упражнява", заяви той. /Елена Савова/