Черна гора поиска помощ от ЕС за изплащане на кредит от Китай

Правителството на Балканската държава иска да избегне "нездраво чуждо влияние"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А, я да погледнем Аржентина, която не взема заеми от Китай, а от САЩ основно и от ЕС. Те да не би да са взели ИЗГОДНИ КРЕДИТИ? Няма такова чудо - ИЗГОДЕН КРЕДИТ. Ако искаш изгоден кредит от САЩ или от ЕС, трябва да паддържаш правителства които ще служат единствено на интересите на САЩ и ЕС, нямаш избор. Никой от САЩ или от ЕС няма да ти даде кинти изгодно ако отстояваш дори независима национална политика - тя трябва да е зависима от кредиторите. Китай дава кредити и то конкурентно изгодни на кредитите от САЩ и ЕС и ги дава пак при същите условия - защита на китайските интереси - в случая с Черна Гора, икономическите и търговските китайски интереси. Лихва от 2% с 6 годишен гратисен период си е атрактивен заем когато става дума за заем от 1 милиард.

От кредитния капан на Китай си изпатиха много развиващи се държави.

И ние също искаме такава помощ за да си изплатим дълговете, завещани ни от Борисов. Само че в пъти повече :)

Поредният ти неадекватен коментар. Що не се прекръстиш на Незнайко? България има едно от най-ниските нива на държавен дълг към БВП в ЕС.

Нисък дълг - друг път , 40 милиарда лева нисък дълг ли е, бе преди 10 г. 10 млрд. Ей заради такива наивници като вас сме на тоз хал, вярваме на Пинокио...

евра пращят чекмеджетата у Църна Гора. Егати африканския помиярник.

изродите! Кой взима кредит от Китай бе? Ще видите ЕС през криви спагети!

Е за такива изпълнения Америка бие камбаната за Китай.

и каква е вината на Китай при толкова изгодни кредитни условия? Тия профукали парите и не завършили проекта (като Бати ви ББ), и сега ривът !! Де да бяха взели заем от Голдмън Сакс или др. американска банка .... щяха да ударят дъното както Гърция преди 7-8 години.

Тези по големи бандити от нас. Хем взели парите хем няма магистрала. Трябвало е да направят "усвояването" по български с изпълнител, под изпълнител и под изпълнител на под изпълнителя а 6 месеца след завършване на магистралата идва фирмата за ремонт на магистралата с под изпълнител и под изпълнител на под изпълнителя ето така могат като нас да направят дълг 40 000 000 000 лв. за 12 години като нас.

няма такова нещо - 40 милиарда дълг на България. Аман от доморасли икономисти и тролове!

Всички строят, а нашите коментатори само реват как не ядат асфалт.

Хубава работа ! Държава от ЕС взима кредит от Китай,не може да го върне и иска парите от другите ! Боже,до къде ни докара великият ЕС !

От кога Черна гора е в ЕС?

Черна гора не е член на ЕС бе идиот.

Егати идиотите. Чайна е известна със тези заеми. Африка и южна Америка изпищяха отдавна. Тия не с е ли учат от другите.

Егати тъпаците, сега ли се сетиха че може да има нездраво чуждо влияние? Да взимат кредити могат, но да мислят явно не.

Скоро и ние ще сме така... то дълг с дълг не се изплаща... Това си е ДЪЛГОВА СПИРАЛА...

Те заем с отрицателна лихва ли търсят? За 7г няма магистрала и няма 1 милярд евро....(бахти корупцията) 2% лихва нищо не е, тя инфлацията е по-голяма

Следващите които ще изреват са северномакедонците......и там май магистралите се правят с китайски пари ако не греша......

Още някоя годинка работа и продавам едното жилище тук и заминавам да живея в Будва. И пари за вила в планината на 30 км ще ми останат. Уникална държава е!

Не виждам причина европейският данъкоплатец да плаща заемите на Черна гора и то за магистрала със СЪрбия?! Като не можете да плащате този изгоден заем обявявате банкрут и идва МВФ и налага своите условия. Ще погладувате известно време и после пак теглете заем, който не можете да плащате. Или вдигате таксите или теглите нов заем за да покриете стария и още повече затъвате. Откъде-накъде Европа ще ВИ плаща борчовете. Не сте член на ЕС и нямате вноски към съюза. Нахалници!

Защо черногорци ще финансират сръбската магистрала?

Ми ние как финансирахме руската тръба до Сърбия? Защо и тези да не финансират магистралата до морето?

Това правителство нали беше русофилско!? Защо искат пари от Европа , а не от ватенките!?

Джуканович преди,нали беше американски и западен слуга ,що не е взел от западни банки. Май е било по-неизгодно.

Единствените фактори за Изгодност на кредит е процентът и продължителност на изплащане. Без значение Кой дава заема. Западните банки ви вземат къщата в секундата в която спрете да плащате и няма изгледи за това! Прошка Няма ! Банките ще вземат Тлъсти парчета от България веднага,щом вече не можем да обслужваме 30 евро Милиардният дълг взет от ГЕРБ за 11 години.

Смешни балкански цигани, взели кредит да строят път, прибрали парите, не построили пътя, и сега "ЕС дай ми пари, щото китаец ма заробва". Жалкари!

Да му милсят всички комуноидни държавички дето се налапаха с лесни китайски кредити! Ще ядат дебелия всичките!

Ми 3 трилиона, с които се са налапали американците? Лесни китайски пари за ценни книжа какво са бе, малоумник пършив? Ах чакай, те американци са баш комуноидите! маматипроста да е.а!

Щерев, обидно прост си бе братче, даже и за русофил.

Кажи му Русофил и не го обиждай повече. То май да те напсуват на майка е по малко зло.

аборигени колкото искаш има на тоя свят. и както как точно е виновен Китай. дали са при ниска лихва към оня момент. дали са 6 години гратисен период. заемите на китайците са по добри отколкото нашия тиквеник от Банкя ги взима. нашия тиквеник ги взима сега и следващата година почваме да връщаме. тия са имали 6 години. не са виновни китайците. виновни с а управниците им че са изхарчили, откраднали, парите за магистралата. същото е и тук. Бойко иска 1 милиард за магистрали, 400 милиона се крадат чрез подставени лица които са строители и след това от държавните агенции се подписват че пътя е както трябва. като мине 1-2 години и като почне да се появяват дупки и пътя започне да пропада се почва едно ама те проектантите са виновни че не са предвидили това, строителите че не са направили онова. всички са виновни само не и държавните органи които са поръчали проекта и са го приели след това. същото е и при строителството. държавата приема обекта и после казва ами ние сме го приели в този вид и вече не можем да имаме претенции. помните ли скандала "Ало Банов съм" с "ларгото" в София. приеха обекта и след това се оказа че не могат да имат претенции. с какво черногорския Бойко е различен Тиквеника Бойко от Банкя. едни и същи крадци. така че не е виновен Китай. ние като взимаме заеми от ЕС да не би да е по различно. парите пак ги няма. прави се нов път и след като Тиквон си тръгне от откриването и вече се затваря за ремонт. помните ли педи няколко години когато открия новия булевард във Варна. сряза лентичката, заваля дъжд и пътя пропадна. казаха ама то е в гаранция. абе каква гаранция. щом от първия дъжд пропада направете си сметка колко е качествено строителството. гаранцията не означава нищо. от това че пътищата са в гаранция се получава че нови пътища на 3-4 години са кръпка до кръпка и така докато мине гаранцията и после пътя се затваря за цялостен ремонт който вече го плащаме всички ние. така че тук няма нищо Китай или Русия. тук става въпрос за кражба на политиците. кредита си е кредит и трябва да се връща без значение дали е на банка от Китай или на банка от Германия. ние като имаме фирми от франция които ни управляват водата на София, да не би да пием най чистата вода. като имаме оператори не ел. преносната ни мрежа от Чехия и Австрия да не би да имаме също качество на мрежата както е в западна Европа. ние като имаме завод на Нестле, да ни би той да прави шоколади със същото качество и съдържание на какао както ги прави в Германия. так че стига вече простотия лошите Русия и Китай и добрите САЩ и Англия. едно от малко останки предприяти от оново

Да му мисли Сръбия...

ми кат правите път към србия, искайте парши от сръбите бе! нали на тях им трябва излаз към море?!

То и ние им направихме газопровод с наши пари.

E , много хитро! Изплащайте ни заема, за да не ни превземе Китай!

Га ядахте кифтетата не ривахте а сега ела ЕС да ни спасиш. Китай е един вирус които се разпространява и най лесно достига до бедни и корумпирани правителства готови да се продадат за още един мандат на крадене и надлъгване.

Вътрили са се. Китай така насажда влияние. Повечето от Африка са на същото дередже и са станали суровинен придатък на Китай (не че преди не са били на други).

Когато ви се говореше, че китайските пари са проклятие, на черногорците им беше през оная работа. Сега на ред са сърбите и унгарците да духат китайска супа

Хаирлия да им е. Така става, който търгува с коварните жълтури и ватенките. После фалира. То и наш Ганьо си мисли, че трябва да сме с тях, ама се облизва като идват милиарди от ЕС, за да ги краде и после на всичкото отгоре ги и псува.

Плащахме кредитите на Гърция, а сега да плащаме и за Черна гора. А ние. Трябва ли само да плащаме без да получаваме?

Ти пък какво си плащал, бе Сульо??? Точно България е една от държавите дето най - много взема, щото е най - бедна и загубена в ЕС. То ако на теб разчита ЕС да плащаш, мале, мале.

Лайньо обидно прост си.

Лайно си ти, което е изсрала тъпата ти майка.

Ха. Искайте рубли, нали ви бяха много големи приятели ватенките