Китайската банка за развитие (CDB) е осигурила финансиране от над 190 милиарда долара за повече от 600 проекта по инфраструктурния план на Пекин "Един пояс, един път" от 2013-а година насам, заяви в сряда президентът на банката Чжън Чжъцзе на форум в град Боао, съобщава Ройтерс.

Към края на 2018-а година международният бизнес на Китайската банка за развитие в страните, включени в плана "Един пояс, един път", е бил в размер на 105,9 млрд. долара, което представлява 34% от общия международен бизнес на банката, допълни нейният президент.

Ройтерс напомня, че инициативата "Един пояс, един път" (Belt and Road Initiative - BRI) е в основата на външната политика на Китай. Тя беше включена в конституцията на управляващата Комунистическа партия през 2017-а година, което отразява желанието на президента Си Цзинпин неговата страна да поеме роля на световен лидер.

Това е китайска глобална дългосрочна инициатива, представляваща съвременен прочит на Пътя на коприната и има за цел се финансира и да се изгради инфраструктура в над 80 държави в Евразия, Близкия изток и Африка.

Представените от Китайската банка за развитие данни идват в момент, когато президентът на страната Си Цзинпин е на европейска обиколка и по-рано тази седмица се срещна в Париж с френския си колега Еманюел Макрон, с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и с германския канцлер Ангела Меркел. Една от обсъжданите на срещата теми беше именно мащабната инфраструктурна инициатива на Пекин "Един пояс, един път".