Премиерът на Великобритания Борис Джонсън ще обещае серия от данъчни намаления за компаниите в речта си на конференцията на Конфедерацията на британската промишленост (КБП - CBI), предаде Франс прес. Това се случва в разгара на предизборната кампания и по-малко от два месеца преди датата, предвидена за Брекзит.

В речта, която трябва да произнесе по-късно днес, премиерът признава, че по-голямата част от ръководителите на големите компании "не са искали Брекзит", но в момента основната им тревога е да се приключи с несигурността около един безкраен процес на излизане от ЕС.

Той обещава в случай на победа на изборите на 12 декември "намаляване на данъците върху недвижимите имоти за компаниите, понижение на данъците за работодателите. Вноската за здравно осигуряване в страната ще се понижи с 1000 лири за над половин милион работодатели", се посочва в откъси от речта му, получени от Франс прес.

Лидерът на консерваторите възнамерява също така да намали данъците върху новите сгради и да увеличи данъчните кредити за дейности, свързани с научноизследователска дейност и развитие.

Британските медии оценяват на 1 милиард лири стойността на данъчните намаления за компаниите.

Основният съперник на Борис Джонсън - лидерът на лейбъристката партия Джереми Корбин, чиято кампания се основава на много лява програма, разчита да представи пред членовете на работодателската организация на годишната конференция в Лондон помощи за финансиране на програми за обучение в областта на климата.

Лейбъристите обещават през първия им мандат програма за обучение на 320 000 "климатични чираци" в Англия, за да се борят срещу "сериозния недостиг на квалифицирана работна ръка във Великобритания", който ще продължи заради автоматизацията на редица професии и необходимостта от отговор на климатичните промени.

КБП призова вчера в навечерието на годишния си конгрес партиите, които са в предизборна кампания за предсрочните парламентарни избори, да избегнат "още една провалена година заради политическия застой" след три години и половина криза около Брекзит.

Годишният конгрес на КБО традиционно събира основните политически лидери. Лидерката на Либералните демократи Джо Суинсън също трябва да произнесе реч днес, припомня Франс прес.