Бизнес активността в еврозоната се забави изненадващо рязко през десетия месец на годината в резултат на отслабване на експанзията в промишлеността с оглед на намаляване на новите поръчки, но и при по-слабо представяне на активността в сферата на услугите, показват предварителни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри. Това е ново доказателство за продължаващо забавяне на икономическия растеж в еврозоната в началото на последното тримесечие на годината.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, се понижи през октомври до 25-месечно дъно от 52,7 пункта спрямо 54,1 пункта през септември и далеч под осреднена прогноза за индекс на ниво от 53,9 пункта. Отслабването на общата бизнес експанзията се дължи на продължаващо влошаване на икономическата активност в промишления сектор, но вече и в сферата на услугите.

Индексът PMI, измерващ активността в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, се понижи рязко до двугодишно дъно от 53,3 пункта спрямо 54,7 пункта месец по-рано и при очаквания за негово доста по-скромно понижение до 54,5 пункта. Подиндексът, отчитащ трудовата заетост в сектора, отбеляза понижение до 54,7 пункта от 55,5 пункта през предходния месец.

В същото време аналогичният индекс в промишления сектор се влоши през октомври до двегодишно дъно от 51,2 пункта спрямо 52,7 пункта през септември и прогноза за индекс на ниво от 53,0 пункта. Подиндексът, оценяващ само промишленото производство, също се понижи силно до 51,2 пункта от 52,7 пункта, достигайки най-ниско ниво от края на 2014-а година, а индексът на новите поръчки падна до 49,8 пункта от 51,5 пункта, излизайки на негативна територия (свиване на поръчките) за пръв път от края на 2014-а година насам.

Индексът на бизнес нагласите в бъдеще пък падна през октомври до близо 4-годишно дъно от 59,4 пункта спрямо 62,1 пункта през септември, като съответният индекс само в рамките на промишления сектор достигна най-слабо ниво от почти шест години насам.

Влошаването на бизнес активността в еврозоната идва на фона на ескалиращата търговска война между САЩ и Китай, бюджетните спорове между Италия и Европейската комисия и перспективите за затягане на финансовите условия (за нарастване на лихвите).

"Има широк спектър от фактори, които вредят на бизнес активността и на търсенето. Търговските войни и митническите тарифи са сред най-силно изтълкуваните причини за тревога", отбеляза Крис Уилямсън, главен икономист в агенция IHS Markit.

Според Уилямсън, ако се запазят тези нива на отделните PMI индекси, те биха предположили, че растежът на БВП на еврозоната ще се забави до 0,3% през последното тримесечие на годината. "Прогнозните показатели, като например тези за бъдещи очаквания и за новите бизнес потоци, предполагат, че и през следващите месеци ще има допълнителна загуба на възходящи импулс на икономически растеж", допълни той.

Слабото проучване на агенция Markit може да постави на изпитание членовете на ЕЦБ, които продължават да очакват край на тяхната програма за покупки на еврооблигации, известна като "количествени улеснения", след по-малко от три месеца (в края на годината) въпреки коктейла от политически и търговски напрежения.