Азиатската банка за развитие (АБР) днес понижи прогнозите си за икономическия растеж на развиваща се Азия за тази и идната година, тъй като по-слабите очаквания за Китай и Индия сочат по-вяла икономическа активност и на други места в региона, предаде Ройтерс.

Банката с централа в Манила вече залага на темп от 5,2 процента в региона през 2019 и 2020 година спрямо първоначално прогнозираните 5,4 процента и 5,5 процента, се посочва в актуализирания й доклад.

За Китай институцията е намалила оценката си до 6,1 процента за тази и до 5,8 процента за идната година при очаквани съответно 6,2 процента и 6 процента в септемврийската оценка. Причините са напрежението в търговските отношения между Вашингтон и Пекин и поскъпването на свинското месо, което ограничава потребителските разходи.

АБР е понижила очакванията си и за Индия, най-голямата икономика в Югоизточна Азия, съответно до 5,1 процента и 6,5 процента за финансовите 2019-а и 2020 година спрямо 6,5 процента и 7,2 процента, обявени в септемврийската прогноза. Основни фактори са проблемите с ликвидността в небанковите финансови компании и бавното нарастване на заетостта.

Растежът на Югоизточна Азия тази година вероятно ще бъде малко под първоначално очаквания, тъй като икономиките, зависими от търговията, като Сингапур и Тайланд, са тежко засегнати от търговската война и по-широкото глобално забавяне.

Развиваща се Азия е изправена пред увеличение на разходите за храна и прогнозата за инфлацията е повишена до 2,8 процента през 2019 година и 3,1 процента през 2020 година.