ЕС е в състояние да замени в краткосрочен план половината от вноса на руски газ, заяви тази сутрин пред френското "Радио Класик" президентът на управителния съвет на енергийната компания "Анжи" (Engie) Жан-Пиер Кламадьо, цитиран от в. "Фигаро".

"Останалата част в много кратко време се очаква да бъде компенсирана от намаляване на потреблението, особено в промишления сектор", изтъкна Кламадьо.

ЕС е под натиск да наложи ембарго на руския газ след кървавите убийства, извършени от руската армия в северния украински град Буча. Така възниква въпросът за потенциалното отражение от тази мярка за икономиката на ЕС. Преди войната в Украйна европейците внасяха 40 процента от своя газ от Русия.

Според президента на френския гигант в природния газ основното усилие при отказа от останалата половина от руския газ ще бъде в индустриалния сектор, който представлява 25 процента от потреблението на газ.

При такъв сценарий Кламадьо очаква много силно отражение върху европейската икономика не в близките месеци, а идната зима.

"Няма да има отражение в непосредствен план. Навлизаме в сезон, когато получаваме повече газ, отколкото консумираме, така че той се складира. Днес въпросът е да успеем да възстановим запасите ни, за да прекараме идната зима с възможно най-малко отражение", поясни той.

Засега хипотезата за ембарго на ЕС върху руския газ още не е на масата, заяви вчера италианският премиер Марио Драги. Европейската комисия предложи да се забранят руските въглища. В същото време председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заплаши, че рано или късно ще бъдат необходими мерки срещу петрола и дори срещу газа. Германия, която е особено зависима от руския газ, посочи, че не може да се лиши от тези доставки в краткосрочен план. През следващите часове се очаква нов, пети пакет от европейски санкции.

Днес или утре лидерите на страните членки от Европейския съюз може да се договорят за пети пореден пакет от санкции срещу Русия, сред които и забрана за вноса на въглища, заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел при пристигането си в централата на НАТО в Брюксел, за да участва в среща на алианса.