"Булгаргаз" катастрофира в преговорите и не успя да договори намаление на цената на природния газ като отстъпка, а не заради маршрута. България от тази година не транзитира природен газ за никоя от съседните ни държави - 200 млн. лева за миналата година, които от тази няма да получаваме. Това коментира пред медиите зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева и добави, че от тази година получаваме руски газ само че този път от Турция и отчитаме това като успех.

"Оказахме се прави, че цената, на която получаваме природен газ през "Турски поток", ще бъде по-ниска. За съжаление това намаление, което управляващите се опитват да представят като успех, е един голям провал. Петте процента намаление всъщност идват само от промяната на маршрута. "Булгаргаз" катастрофира в преговорите, като не успя да договори намаление като отстъпка от цената".

Ганчева каза, че АБВ настоява ръководството на "Булгаргаз" да съобщи дали е истина, че 6 месеца преследват нереалистично високи цени и са се провалили в преговорите.

"Ако доказаха, че не могат да водят международни преговори, то още повече сме притеснени от тяхното поведение като търговска политика на вътрешния пазар".

Зам.-председателят на ПП АБВ представи извадка с цените, които са одобрени за продажба на природен газ в България от КЕВР.

"Може да се види, че през второто тримесечие на миналата година, тъй като се повишиха цените за пренос през Румъния, "Булгаргаз" обявиха, че по тази причина се налага да вдигнат цената. Цената за MWh е била повишена на 44, 90 лв. Преди броени дни на 1 януари КЕВР одобри цената за следващото тримесечие. При положение, че управляващите се хвалят с грандиозните 5 % намаляване на цената, защо цената, която "Булгаргаз" обявяват за техните клиенти, не намалява?".

Ганчева подчерта, че това е изключително сериозен проблем и изрази съмнение подозрение, че умишлено цената за вътрешен пазар на природен газ се задържа висока. Тя припомни, че още миналата година АБВ сигнализира, че "Булгаргаз" не управлява добре покупката на природен газ и отчете, че в България цената е два пъти по-висока, отколкото в Европа. Според нея "Булгаргаз" умишлено, целенасочено не управлява добре процесите, заради което налице са и финансовите изражения.