Още 3,169 милиона американци са кандидатствали за помощи при безработица през изминалата седмица, сочат публикувани днес официални данни, цитирани от световните агенции.

Така общият брой на хората, подали молби за обезщетенията при безработица от избухването на епидемията в САЩ, става 33 милиона, посочва АП.

Анализаторите очакваха по-малко песимистичен седмичен резултат - близо 3 милиона новоподадени заявления. Седмичният доклад на Департамента по труда в четвъртък, 7 май, обаче показва по-малък брой на молбите от предходния период, когато бяха над 3,8 милиона.

През последните седмици броят намалява, но американските анализатори отбелязват, че и новоотчетеният брой все още е безпрецедентен, дори в сравнение с рецесията през 2008 г.

Каква е ситуацията на пазара на труда в САЩ

Броят на подадените молби за помощи при безработица в САЩ за изминалите седем седмици - от 15 март до 2 май - е над 33 милиона (33.5 млн.), показват данните от днес на американския Департамент по труда и цитирани от световните агенции.

През последната седмица на април са обезщетени 22,6 милиона безработни служители, което е нов рекорден максимум.

Броят за седмицата до 25 април е преразгледан възходящо до 3,846 милиона спрямо първоначално отчетените 3,839 милиона.

Утре се очаква да бъде оповестен месечният доклад за заетостта в САЩ през април, но анализаторите предупреждават, че заради спецификата на изчислителната методология данните няма да покриват изцяло последиците от коронавируса през втората половина на месеца, отбелязва ДПА.

Пред CNBC президентът на Управлението на федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард каза, че според него докладът "вероятно ще бъде един от най-лошите досега" в американската история.

Специалистите прогнозират равнище на безработицата между 16 и 20 процента, което би било най-високото от Голямата депресия. Оценката на икономистите е за 21 милиона загубени работни места в американската икономика миналия месец. Това би означавало, че почти целият растеж на заетостта, постигнат през 11-те години след Голямата рецесия е заличен за само за един месец, допълва АП.