Икономиката на САЩ се е свила с 4,8 процента през първото тримесечие на 2020 година на годишна база, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се понижава за първи път от шест години, посочи министерството на търговията. Отчетеното свиване е най-рязкото, откакто през четвъртото тримесечие на 2008 г. икономиката се сви с 8,4 процента в разгара на Голямата рецесия.

През последните три месеца на миналата година американската икономика нарасна с 2,1 процента, припомня Ройтерс.

Анализатори прогнозират обаче, че намаляването на БВП през периода януари-март ще бъде само предвестник на далеч по-мрачен доклад за развитието на икономиката през текущото тримесечие, което обхваща месеците от април до юни. На фона на тежкия удар от затварянето на бизнеси и мащабни съкращения на служители Бюджетната служба на Конгреса оценява, че БВП може да се срине с годишен темп от цели 40 процента през текущото тримесечие. Това ще бъде най-катастрофалният резултат в статистиката, която се води от 1947 година и четирикратно повече от досегашния антирекорд в икономическото развитие на САЩ, отчетен през 1958 година.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, средно очакваха спад от 4 процента за първото тримесечие, макар най-песимистичните оценки да стигаха и до 15 процента.

Отчетеното свиване на БВП отразява срива в икономическата дейност през последните две седмици на март, когато милиони американци потърсиха помощ за безработица.

Повечето от ключовите компоненти за изчисляване на икономическия растеж в САЩ, включително потребителските разходи, силно са се понижили.

"Икономиката е в състояние на свободно падане, може би приближаваме нещо много по-лошо от дълбока рецесия", посочи преподавателят по бизнес икономика Сун Вон-сон от университета "Лойола Меримаунт" в Лос Анджелис.

"Преждевременно е да се говори за възстановяване в този момент, ще видим много фалити на малки и средни компании", допълва експертът.

Негативният доклад, разпространен днес, наред с рекордната безработица, могат да притиснат федералните и местни власти да възобновят икономическата дейност. Данните ще засилят и пречките пред президента Доналд Тръмп в стремежа му към преизбиране през ноември след критиките срещу първоначалния бавен отговор, който Белият дом даде на пандемията.