Рекордните 26,4 милиона американци са подали молби за помощи при безработица след появата на коронавируса преди пет седмици, като само миналата седмица подадените молби са 4,4 милиона, съобщиха световните агенции.

Съкращенията се увеличават в страната, където икономиката като цяло остава парализирана. По последни данни 4,4 милиона американци са подали молби за обезщетения за безработица през последната седмица.

От средата на март близо всеки шести американец е изгубил работата си на фона на най-големите в историята съкращения. Икономисти прогнозират безработицата през април да достигне 20 на сто.

Огромните мащаби на съкращаване на работни места потопиха икономиката на САЩ в най-тежката икономическа криза от Голямата депресия през 1930-те години.

Но повечето американци не са склонни да напуснат домовете си, ако бъде възобновена дейността на компаниите, тъй като са на мнение, че това няма да е безопасно за тях. Вероятно ще има нови съкращения в малки предприятия, опитали се, но не успели да получат кредити по федералната програма за подпомагане на МСП.

Общият брой на хората, получили помощи за безработица, е достигнал рекордните 16 милиона, което надвишава предишния рекорд от 12 милиона през 2010 година, веднага след края на финансовата криза през 2008-2009 година.

Сега в някои щати много останали без работа срещат пречки да кандидатстват за помощи. Сред тях са хора на свободна практика, на договори и самонаети.

Междувременно президентът Тръмп спря имиграцията, от една страна за да защити страната си от внос на зараза, а от друга - да намали напрежението на пазара на труда.

Пример: ще свърши ли месото за американския пазар

Кризата в заетостта може да се демонстрира с примери от последните дни: спряха работа няколко от най-големите месокомбинати в САЩ.

Американската компания Тайсън фудс (Tyson Foods) затвори за неопределен срок най-големия си месопреработвателен завод във Ватерло, щата Айова заради положителни проби за коронавирус на служители на предприятието.

Този най-голям завод на компанията за преработка на свинско месо вече работеше с намален капацитет заради отсъствие на работници. Ще спрем напълно производството в средата на седмицата, се посочва в съобщението. В завода работят около 2800 души, на които е предписано да си направят тестове за COVID-19. Това предприятие даваше около 4 процента от преработеното свинско месо в САЩ.

По-рано заради заразени с коронавирус служители спряха работа и месопреработващият завод Смитфилд фудс (Smithfield Foods) в Южна Дакота, Джей Би Ес Ю Ес Ей (JBS USA) в Минесота и редица други заводи. Американските медии смятат това за достатъчна причина за нарушаване на доставките на месни продукти на вътрешния пазар.

По данни на университета "Джон Хопкинс" в САЩ са регистрирани над 842 600 случая на заразени с коронавирус, оздравелите са 77 175, а починалите 46 560 души.

А федералният дълг стига до небесата

Общата сума на дълговите задължения на федералното правителство на САЩ е достигнала рекордните 24,5 трилиона долара, за което са допринесли мерките за борба с коронавируса, съобщи днес телевизия Си Би Ес.

От 1 януари държавният дълг на САЩ е нараснал с 1,5 трилиона долара, отбелязва Си Би Ес, коментирайки изказванията американския президент Доналд Тръмп вчера, че не го притеснява растежът на националния дълг по повод заделените трилиони долари за преодоляване на последиците от коронавируса.

По оценки на Международния валутен фонд, публикувани миналата седмица, държавният дълг на САЩ заради мерките срещу коронавируса ще нарасне тази година до 131,1 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). По данни на бюрото за икономически анализи към американското министерство на търговията, БВП в края на миналата година е възлизал на 21,73 трилиона долара.

По-рано "Вашингтин пост" подчерта, че националният дълг на САЩ и дълговете на американските корпорации поради пандемия през тази година ще нараснат до рекордни нива, което, според експертите, ще създаде рискове за икономиката, след като пандемията приключи. В съответствие с прогнозите, направени от изданието, разходите на федералния бюджет през тази година ще надхвърлят приходите с 4 трилиона долара, отбелязва ТАСС.

Си Би Ес припомня, че Тръмп в края на март подписа закон за мерки за стимулиране на икономиката в размер на над 2 трилиона долара, което би трябвало да смекчи удара от пандемията. Във вторник Сенатът одобри поредния пакет мерки са 500 милиарда долара. Очаква се днес Камарата на представителите да гласува този законопроект.