Първият етап от започващите днес преговори за постигането на споразумение за свободна търговия между Великобритания и САЩ ще продължи две седмици и в него ще участват преговарящи от всяка страна. Това се посочва в разпространено днес комюнике на британското правителство, цитирано от световните агенции.

Дискусиите от разстояние ще бъдат открити от министъра на международната търговия (секретаря по международната търговия) на Великобритания Елизабет Тръс и постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър. Преговорите ще обхванат всички сфери на британските интереси, включително търговията със стоки и услуги, електронната търговия, инвестициите, подкрепата за малкия и средния бизнес, подчерта Лондон.

Сделката, която двете страни преследват ще увеличи производството и работните места чрез намаляване на търговските ограничения.

За ръководител на британския екип преговарящи беше назначен главният съветник на министерство на международната търговия на кралството и бивш главен преговарящ и постоянен представител на Нова Зеландия в Световната търговска организация Крофорд Фалконър.

Ще се преговаря чрез видеоконферентни заседания, докато ситуацията с коронавируса не позволи да се организира физическа среща между участниците в преговорите. Прекъсването между двата преговорни етапа ще бъде шест седмици.

САЩ са най-големият ни търговски партньор и увеличението в обема на трансатлантическата търговия може да помогне на икономиките ни да възстановят стокообмена си след проблемите, причинени от коронавируса. Искаме да сключим амбициозна сделка, която ще открие нови възможности за бизнеса ни, ще привлече нови инвестиции и ще създаде по-добри работни места за хората от цялата страна, заяви Елизабет Тръс.

Но има точки, в които няма припокриване на интересите. САЩ например искат по-голям достъп на фермерите си до британските пазари, ще преговарят за хлорирани пилета и за третираното с хормони говеждо месо, изтъква Би Би Си.

Малко вероятно е президентът Тръмп да се откаже от това, тъй като се опитва да спечели избирателите преди вота през ноември. В САЩ всеки един от шестима работници подаде молба за обезщетения за безработица през последните седмици, напомня британската медия.

През 2018 година обемът на британския износ за САЩ е достигнал 123,5 милиарда лири (160 милиарда долара), а американският внос във Великобритания - 78 милиарда лири (101 милиарда долара), отбеляза ТАСС.

Търговските преговори със САЩ започват, след като Великобритания напусна в нощта на 1 февруари ЕС след 47-годишно членство. Така Обединеното кралство ще може да сключи отделни търговски споразумения със страни от целия свят.