Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в петък дадоха началото на рехабилитацията на пътя Плевен-Ловеч, предаде БТА.
Цецка Цачева заяви, че пътният участък е важен за Плевен, защото е негова врата за Южна България. Няма да се уморя да повтарям, че в Северна България, в сравнение с Южна България, се нужни много повече средства и усилия по отношение на инфраструктура, създаване на работни места и финансови вложения, защото във всяко едно отношение Северът изостава от Юга, допълни тя.
Симеон Дянков каза при откриването на обекта, че отсечката не е ремонтирана 26 години. Той припомни, че екипът на министър Плевнелиев е поставил за първи път въпроса за магистрала "Хемус", че е важна не само за Северна България, а и за Европа, а оттам са откликнали и сега страната ни очаква европейско финансиране за нея.
Министър Плевнелиев посочи, че България вече е договорила 1,8 милиарда лева проекти, а е изпълнила и разплатила около 500 милиона лева по оперативна програма "Регионално развитие". Към края на годината смятаме да изплатим и изпълним общо 1 милиард лева, допълни той. Според него в сравнение с предишното правителство, което за период от 2 години от половина е разпратило 27 милиона лева, сегашното ще изплати 40 пъти повече.
Пътният участък, който бе започнат днес в Плевен, е с дължина 10.106 км и е на стойност близо 6 милиона лева. Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие чрез програма "Регионално развитие". Изпълнител е "Пътинженеринг - М" АД. Строителният надзор се изпълнява от "Трансконсулт-БГ" ООД. Очаква се строително-монтажните работи да приключат през пролетта на 2012 г. Републиканският път е най-важната връзка на областен център Плевен с Южна България. Той е част от направлението Никопол - Плевен - Троян - Южна България и посредством ферибота "Никопол - Турну Мъгуреле" е част от връзката на България с Румъния. Пътят осъществява и връзката на Плевен с магистрала"Хемус".