В присъствието на директора на РИОСВ-Хасково Димитър Илиев експерти от екоинспекцията в 11,25 часа пломбираха двете командни помещения на цех "Агломерация" на оловния завод към ОЦК в Кърджали. На практика с това се прекратява производството на олово в първенеца на българската цветна металургия, предаде БТА.
На изпълнителния директор на фирмата Славея Стоянова бе връчена и заповед за този акт от РИОСВ- Хасково за несправяне с националните и европейски екологични стандарти за чистотата на атмосферния въздух над Кърджали и региона.
"Въпреки че през последните 2 г. намалихме с 40% производството на олово, инсталацията за обезсеряване не успя да се справи с превишените норми на серни окиси и се стигна до този тъжен ден за колектива на ОЦК", заяви по-късно на пресконференция Славея Стоянова.
Тя съобщи, че днес премиерът Бойко Борисов и министърът на МОСВ Нона Караджова са се срещнали с мажоритарния собственик на ОЦК Валентин Захариев във връзка със спирането на оловния завод и реалната опасност 350 души да останат без работа. Постигната е била договорка, ако металургичното предприятие до един месец се справи с проблема с наднормените обгазявания със серен диоксид, то след този срок да продължи да работи. Ще направим всичко според възможностите си да отстраними този пропуск и да запазим работата на стотиците металурзи, обеща Славея Стоянова.
Вчера собственикът на металургичния комбинат Валентин Захариев обяви, че ще бъде принуден да съкрати 350 работници. Според металурзите, спирането на завода ще затвори рудниците и флотационната фабрика в Мадан, защото там се добива оловно-цинковата руда, използвана в Кърджали.
Прогнозата на синдикатите е, че без работа ще останат над 1000 души в Родопите.
Кризисен щаб в Кърджали вече търси нова работа на освободените.
На този етап обаче големите фирми в града нямат интерес да наемат толкова хора, защото не могат да им осигурят работа.
*Нованита е актуализирана в 13 часа