Японските производители на електроника предупредиха, че производството им ще бъде засегнато от продължаващите проблеми с доставките и разпределението на фона на спиранията на електричеството след опустошителното земетресение в Япония, предаде Ройтерс.
Канон (Canon) съобщи, че ще спре производството си в един от основните си заводи в Оита, Южна Япония, заради проблеми с доставката на части и дистрибуцията. Япония е произвела 14 процента от компютрите, потребителската електроника и устройства за комуникация в света миналата година, според Ай Еч Ес айСъплай (IHS iSuppli).
Перспективата за продължително нарушаване на доставките вече вдигна цените на основни технологични части. Ако веригата за доставки бъде нарушена дори за няколко седмици, резултатът може да бъде повишаване на цените или недостиг на устройства като таблети, смартфони и компютри през следващите месеци.
Никон (Nikon) обяви, че спирането на дейността в някои заводи в Северна Япония може да наруши производството в предприятията близо до столицата, тъй като ще им свършат частите. Заводите на компанията в Токио могат да бъдат засегнати от продължителни спирания на тока до края на април.
Японската автомобилостроителна компания Тойота (Toyota Motor Corp.) посочи, че всичките й 12 основни завода за сглобяване ще останат затворени до 22 март заради опустошителното земетресение в петък, предаде Ройтерс. Затварянето на предприятията от понеделник вече струва на компанията 40 000 непроизведени автомобила. Тойота добави, че ще възобнови производството на резервни части днес в 7 завода близо до централата си в град Тойота, за да бъдат осигурени доставки за сервизите за ремонт на автомобилите на компанията.
Възстановяването на инфраструктурата - пътища, железопътни линии, пристанища, електропроводи в засегнатите в японски райони ще отнеме поне 5 години, съобщиха експерти тази седмица.