Синдикатите предлагат нов налог чрез който да се осигурят пари за повишаване на  доходите на най-бедните.
Синдикатите отново настояха за спешни преговори за защитни мерки за най-слабите социални слоеве от населението заради повишените цени, предаде БГНЕС. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви след среща с д-р Константин Тренчев, че ще искат преразглеждане на гарантирания минимален доход и обвързването му с прага на бедност в една "нормална зависимост". Те ще настояват и за повишаване на минималната работна заплата, и за защита на най-ниските пенсии.
Според профсъюзите пари за тази цел могат да бъдат намерени от национални и от европейски средства, и поставиха въпроса за допълнителни данъци.
Димитров даде за пример решението на Европарламента да подкрепи въвеждане на данък върху финансови транзакции.
Миналата година банките в ЕС избегнаха данъка върху финансовите транзакции, след като Великобритания и някои други страни осуетиха плановете налогът да бъде използван за заздравяване на държавните бюджети, пострадали от финансовата криза.
Европейският парламент изрази обаче подкрепа за въвеждането на данък върху финансовите транзакции в ЕС, стана ясно от приета на 8 март резолюция на евродепутатите. Според европейските депутати т. нар. директива за иновативно финансиране е наложително. Такова облагане може да донесе до 200 млрд. евро приход за европейския бюджет. То би намалило и обема на спекулативната търговия, тъй като ще я оскъпи.

Идеята за новия налог, чрез който своеобразно от богатите да се дадат пари на бедните, стана популярен след като започна световната криза. Всички подобни идеи за осигуряване на повече пари заради изтънелите бюджети бяха се отъждествяваха с името на Робин Худ.
Кабинетът "Робин Худ" - през 2008 г.
Данък "Робин Худ"- за намаляване на акцизите върху горивата или облагане с данъци нарасналите печалби на енергийните компании
Робин Худ се изправя срещу банките