Американците на средна възраст, които са претърпели внезапна финансова загуба, са изложени на по-голям риск от смърт през следващите години, отколкото хората без този проблем.

Опасността от смърт след такъв тип загуба съществува при хора с различно социално-икономическо положение, независимо от това колко пари са имали в началото.

Анализ на опита на близо 9 хиляди души подчерта добре известната връзка между парите и благополучието.

По-ниските доходи и увеличаващото се неравенство в доходите също е свързано с повече хронични блести и по-кратка продължителност на живота.

"Това наистина е история за всеки човек", каза ръководителят на проучването Линдзи Пул от Северозападния университет в Илинойс.

Тя добави, че фактори като стрес, забавено лечение, злоупотреба с наркотични вещества и самоубийствата също оказват влияние.

Шокът след материална загуба увеличава риска от смърт с 50 %.

Изследователите анализираха информация, събирана в продължение на две десетилетия в проучването "Здраве и пенсиониране". В него са участвали хора на 50-70 години, като е отбелязано кои от тях са починали. Около 25 % от тях са претърпели финансова загуба, описана като загуба на поне 75 % от нетната стойност на спестяванията им за две години. Шокът, водещ до смърт, преживяват повече жени, отколкото мъже.

"Ефектът е по-изразен, ако човек е загубил жилището си. Учените показаха, че шокът от голяма финансова загуба е също толкова опасен като новооткрита сърдечна болест", добави д-р Алън Гарбър от Харвардския университет.

Изследването беше публикувано в сп. "Джърнъл ъв ди Американ медикал асосиейшън".