Той е сред експертите, които са подготвили анализ на сектора "Химическа промишленост" - текущи тенденции, проблеми и потребности", представен в Българската стопанска камара. Делът на фалиралите големи структуроопределящи дружества, които са прекратили дейност през същия период, е два-три процента от общия брой дружества в сектора, предаде БТА. 

Според Пеловски за следващата година не се очаква подобна тенденция на фалити както при големите дружества, така и при малките и средните предприятия. Основните причини за фалитите в сектора са високите енергийни разходи, както и свиването на пазарите.

Към момента в сектора са заети около 40 000 души без ангажираните във фармацията. За последните три години над 10 на сто са съкратени, главно заради въвеждането на нови технологии и свития пазар, каза Пеловски. Основните нужди от кадри в сектора са за оператори на машини - специалисти със средно образование, и инженер-химици. Чувствителен дефицит от такива кадри се очертава да се почувства след пет-шест години във връзка с пенсионирането на сегашните специалисти.

Очакванията на експертите са за ръст в сектора около 2% за тази година спрямо предходната, а за 2014-а специалистите се надяват темповете да се запазят.

По данни на Пеловски няма отлив на чуждестранни инвеститори от сектора, но и няма очаквания за навлизане на нови.

"Не можем да кажем, че диалогът с ръководството на Министерството на икономиката и енергетиката е много активен", каза в отговор на въпрос той.

И отбеляза, че по предложение на камарата към министерствата на икономиката и на околната среда са отправени редица предложения. Участваме в консултативните съвети, но засега реални резултати няма, допълни Йончо Пеловски.