Администрацията на Обама оказва натиск върху Европейския съюз и глобалната система за електронно банкиране SWIFT да изключат иранските банки от мрежата като поредна стъпка от усилията на Запада да лиши Техеран от средства, необходими за разработването на ядрени оръжия, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Изключването на иранските банки от базираната в Белгия SWIFT ще прекъсне един от малкото останали канали на Иран за бизнес със света.
SWIFT или Дружество за световна междубанкова финансова телекомуникация осъществява "лъвския пай" от презграничните плащания по света. По системата всеки ден преминават 18 милиона нареждания за преводи между банки и други финансови институции в 210 страни. Говорителка на SWIFT отказа да коментира дали банковата система ще откликне на натиска на САЩ.
Европейският съюз вече реши да спре да внася петрол от Иран от 1 юли заради ядрената му програма, която според Запада е с военно предназначение. ЕС внася около 20 процента от изнасяния от Ислямската република петрол.