Тя предвижда безпрецедентни санкции, потвърждавайки съответна препоръка на Европейската комисия, предаде Франс прес, позовавайки се на европейски дипломат.
 Санкциите могат да бъдат под формата на замразяване на европейските субсидии, по-специално от кохезионния фонд, допълни той. Комисията е на мнение, че Унгария не е предприела достатъчно действия за коригиране на бюджетния дефицит.
Според Брюксел дефицитът за 2011 година действително е бил технически под прага от 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), допустим за ЕС, но показателят е бил изчислен въз основа на извънредни данни. Страните от ЕС подкрепиха тези заключения на комисията.
Това е обрат за премиера Виктор Орбан в момент, когато страната му е изправена пред огромни финансови затруднения и се опитва да издейства заеми от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ). На днешната среща на министрите на финансите от ЕС се е проявило "истинско политическо напрежение" между Унгария и нейните партньори, посочи европейският дипломатически източник, според когото съотношението на силите е "26 срещу един" в ЕС.
"Дефицитът е едно на ръка, но съществуват опасения и за политическата посока, поета от Унгария", подчерта източникът.
От 17 януари Будапеща е обект натри процедури за нарушаване на общностното право. Европейската комисия, изразявайки опасения за независимостта на централната банка на страната, на правосъдието и на службата за защита на данните, даде един месец срок на Орбан да промени тези текстове от закона, в противен случай Будапеща ще бъде изправена пред Съда на ЕС.