Продължаващата криза на държавния дълг и нестабилността на финансовите пазари се отразяват на нагласите на бизнеса и потребителите и водят до намаляване на тяхното доверие. По тази причина "БизнесЮръп" не очаква през 2012 г. икономическият растеж в ЕС-27 да надхвърли 1%, а в еврозоната – 0.8%, съобщиха от Българската стопанска камара.
През 2012 г. ще се усети в пълна степен забавянето на икономическия растеж. Очакваме за 2011 г. растежът да бъде 1.6% за ЕС-27 и 1.5% за еврозоната, което е едва 0.2% корекция спрямо прогнозата ни от Април т.г., са прогнозите на "БизнесЮръп".
По отношение на основните фактори на растежа личното потребление остава ниско, а това се отразява върху перспективите за заетост и желанието за намаляване на частните дългове. Частното потребление ще допринесе за икономическия растеж през 2011 и 2012 г. само с 0.2 процентни пункта (п.п.). По същия начин, приносът на държавните разходи ще бъде близо до нулата през 2011 г. и леко отрицателен през 2012 г. (-0.18 п.п.).
Основен тласък на икономическия растеж се очаква да дадат инвестициите и износът, като "БизнесЮръп" очаква от тях принос, съответно – 0.35 и 0.7 п.п. за 2011 г. Моделът ще бъде същия и през 2012 г., когато се очаква приносът към БВП на износа да е 0.3 п.п., а на инвестициите – 0.24 п.п.
Смесените сигнали за възстановяване в САЩ не успяват все още да се материализират и да дадат перспективи за растеж. Нововъзникващите икономики продължават да отбелязват устойчив растеж. От друга страна, инфлационният натиск върху цените на суровините затихна.
Световната търговия се забави значително, което от части се дължи на понижаване на растежа на световната икономика. В резултат на това, износът намаля и европейската промишленост продължи да понася силни загуби. Задълбочаването на кризата с държавния дълг и спадът в потребителското доверие увеличиха песимизма за бъдещата икономическа ситуация и нараснаха страховете от безработица. Пазарите на труда се влошиха след лятото на 2011 г., а безработицата се очаква да се увеличи леко през следващата година от 9.7% до 9.8% в ЕС-27, и от 10% до 10,1% в еврозоната. Това се равнява на увеличение на безработицата от около 25 хиляди души в ЕС-27.
Въпреки лошите пазарни условия, "БизнесЮръп" прогнозира, че почти 1 млн. нови работни места са създадени през тази година, а за 2012 г. има потенциал за още поне 250 000. Като се имат предвид продължаващите съкращения в публичния сектор в някои страни, то логично е да се очаква действително създадените от частния сектор работни места да бъдат дори повече от прогнозираните по-горе. Общата заетост се очаква да нарасне с 0.5% през 2011 г. и с 0.2% през 2012 г.
Обобщените данни за заетостта показват съществени различия между отделните страни. Очаква се стабилизиране на условията на пазара на труда в страните, които въведоха структурни реформи навреме. Обратното – в страните, които натрупаха силни конкурентни дисбаланси, се очаква да по-нататъшно нарастване на безработицата.