Сделката бе оповестена от германската енергийна група с пресъсобщение на сайта й в събота. Стойността на сделката е 133 милиона евро /178,6 милиона долара/, се посочва още в съобщението. Дружеството управлява около 42 000 км електропреносна мрежа, по която е доставило около 5,3 милиарда КВч ток през 2010 г. E. OН възнамерява да продаде активи на стойност 15 милиарда евро до края на 2013 г. В момента компанията е продала собственост за повече от 9 милиарда евро.
Пред националното радио лидерът на КНСБ Пламен Димитров изрази притеснението си: „Подобно действие на тъмно не е добър знак за развитието в енергетиката. Енергоразпределителните дружества са нещо много важно и ако се върнем във времето назад също никой не потърси отговорност как и по какъв начин бяха продадени набързо от правителството на НДСВ“ – коментира Димитров.
Според лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, въпросът защо инвеститори се оттеглят от България също е важен: „Нещо ги е принудило да продадат. Това е част от големия отговор: "Защо в България няма наплив на чужди инвестиции, ами и тези, които са тук си тръгват".
Причината за оттеглянето от България пък е несигурната бизнес среда и политиката на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране при определяне на цените и инвестициите, пише в. "Сега". От Е.ОН, ЧЕЗ и EVN нееднократно са се оплаквали, че регулаторът води политика на покриване на загубите на компании с неефективни производства и стари технологии с техни пари. Дружествата недоволстват от това, че ДКЕВР им реже инвестициите, за да държи цените на тока ниски, като по този начин ги лишава от средства за развитие на мрежата.
Energo-Pro е частна чешка енергийна компания, фокусирана върху Централна и Източна Европа, както и върху черноморския регион и Кавказ. Компанията вече оперира в България, като има 8 ВЕЦ-а с обща инсталирана мощност от 103 MW. Освен това групата има операции в Чехия, Грузия, Армения и Турция.
Само преди месец руски вестници съобщиха за интерес на руската МРСК към "Е.ОН България" АД. Руската компания е купила тръжна документация за държавния дял на Е.ОН, който ще се продава на БФБ София. Освен това компанията бе изпратила и неангажираща оферта към фирмата "майка" в Германия  за нейните дялове в българското ЕРП.