Европа може да ограничи зависимостта си от руската енергия чрез диверсификация "в сравнително кратък срок", заяви италианският премиер Марио Драги в интервю за в. "Кориере дела Сера".

"Вече не искаме да зависим от руския газ, защото икономическата зависимост не трябва да се превръща в политическо подчинение", каза той. "За да постигнем това, трябва да диверсифицираме енергийните източници и да намерим нови доставчици".

За да се откъсне от руската енергия, италианската "Ени" подписа по-рано този месец споразумение с алжирската "Сонатрах" за получаване на допълнителни 9 млрд. куб. м газ до следващата година и през 2024 г. "Други страни ще ги последват", каза Драги. "Диверсификацията е възможна и осъществима в сравнително кратък срок, по-кратък, отколкото си представяхме само преди месец".

В настоящия момент Русия доставя около 40 процента от природния газ на Италия и 45 на сто от вноса на газ в ЕС.

Драги заяви също така, че предложението на Италия за въвеждане на таван на цената на природния газ "получава подкрепа" в ЕС. Блокът се съгласи да прекрати вноса на въглища в началото на април и има натиск това да се разпростре и върху петрола и газа.

"Европа продължава да финансира Русия, като купува петрол и газ, наред с други неща, на цена, която няма връзка с историческите стойности и производствените разходи", каза Драги.

На въпрос за зимата и риска от забавяне на промишленото производство, ако има недостиг на газ, Драги отговори, че Италия е добре позиционирана с газ в хранилищата и нов газ от други доставчици.

"Дори и да се наложи да се предприемат мерки за ограничаване на емисиите, те ще бъдат леки", каза той и добави, че те ще включват намаляване на отоплението с 1 до 2 градуса и подобни промени, когато става въпрос за климатици.

Драги каза също, че целта ще бъде бързо да се инвестира в източници на възобновяема енергия. "Досега пречката беше основно от бюрократичен и разрешителен характер", каза той. "Повече не можем да си позволим този тип вето."